Alegerile pentru Senatul American (2018 Mid-Terms)

Posted by

Pe 6 noiembrie 2018 au loc alegerile intermediare (mid-terms) pentru camera reprezentanților și pentru senatul Statelor Unite ale Americii. Rezultatul acestor alegeri la fel ca și confirmarea noului membru al Curții Supreme au un efect important asupra vieții americanilor de zi cu zi și nu numai, chiar un efect indirect asupra vieții noastre ca cetățeni ai unuia din partenerii strategici din Europa.

Senatul american este camera decizională pentru foarte multe inițiative și este vital pentru îndeplinirea politicilor propuse de președinte și cabinet. Reducerea de taxe propusă de Trump în 2017 probabil nu ar fi trecut fără o majoritate republicană în senat, la fel cum nici confirmările lui Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh nu ar fi trecut. Am ales să lărgesc orizontul cunoașterii cu o scurtă descriere despre motivul alegerilor în 2018 la jumătatea mandatului președintelui și care sunt șansele de schimbare a configurației actuale a senatului american.

De ce se votează?

La început senatorii erau aleși în adunările reprezentanților din fiecare stat (congresul local) și nu în alegeri democratice populare. Senatorii au mandate de câte șase ani, fiind 100 de senatori (câte 2 pentru fiecare stat) mandatele acestora sunt diferite astfel încât la fiecare doi ani un număr de 33 sau 34 de senatori să ajungă la finalul mandatului. În momentul în care un senator se retrage locul său este scos la alegeri la cel mai apropiat termen. Așadar alegerile pentru senat din 2018 pe lângă 33 de locuri contestate conform mandatului mai sunt și 2 locuri contestate din cauza retragerii sau demisiei unor senatori. Atunci când aceste evenimente speciale au loc guvernatorul statului respectiv are rolul de a numi un senator interimar până la cele mai apropiate alegeri. În prezent configurația senatului este: 51 senatori republicani, 47 senatori democrați și 2 senatori independenți.

Cine se retrage? Special Elections 2018

Al Franken, un fost comediant de succes, și unul dintre comedianții preferați ai mei și ai lui Bill Clinton a demisionat în urma unui scandal în decembrie 2017. Senatorul de Minnesota trebuia să-și încheie mandatul la finalul anului 2020.

Special elections, așa cum se numesc alegerile pentru locurile de senatori care în mod normal nu-și încheiau mandatul în acest an, vor avea loc și în Mississippi unde senatorul republican Thad Cochran (81 ani) și-a anunțat retragerea din motive de sănătate în aprilie 2018. Thad Cochran fusese congressman din 1973 și senator din 1978, unul dintre liderii de vârstă ai senatului.

Care e configurația locurilor contestate în 2018?

Am menționat mai sus că sunt 35 (33+2) de locuri contestate în noiembrie dintre acestea 9 sunt ocupate de republicani, 24 de către democrați și 2 de senatori independenți. Conform unor analiști politici democrații au cea mai nefavorabilă hartă din istorie în cadrul acestor alegeri, deoarece singurul mod de a obține majoritatea este de a câștiga toate cele 24 de locuri deținute deja plus 4 locuri de la republicani sau independenți.

Cele mai importante nume din alegeri

Unul dintre independenții care vor candida din nou pentru un loc în senat este Bernie Sanders (Vermont) candidat în 2016 la alegerile prezidențiale din partea partidului democrat, a pierdut însă nominalizarea în favoarea contracandidatei Hilary Clinton. Deși independent, Bernie Sanders a fost un solid vot alături de democrați la inițiativele listate mai sus (tax bill și cele două nominalizări la Curtea Supremă), pentru senatorul de Vermont fiind probabil ultimul mandat de senator. Doi alți importanți candidați democrați sunt Tim Kaine, nominalizarea lui Hilary Clinton pentu postul de vicepreședinte și Joe Manchin un senator democrat care a votat pentru ambele nominalizări la Curtea Supremă, nerespectând linia partidului. Toți trei sunt așteptați să câștige fără mari probleme.

Probabil cel mai cunoscut nume al republicanilor este Ted Cruz, cel mai important contracandidat al lui Donald Trump pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale. Ted Cruz își încheie primul mandat de senator de Texas, și în ultimii doi ani s-a dovedit un aliat abil al președintelui mai ales utilizând puterea sa de dezbatere și modul în care reușește să unească mai multe voci ale conservatorismului american pe care Trump s-a bazat pentru a rămâne popular. Lupta lui Ted Cruz pentru scaunul de senator nu este la fel de simplă ca acum șase ani, contracandidatul său congresmanul Beto O’Rourke reușind să vorbească destul de aproape pe limba texanilor atrăgând simpatia acestora și ajungând în majoritatea sondajelor la doar câteva procente distanță de Ted Cruz.

Un alt nume cunoscut este cel al candidatului republican la alegerile prezidențiale din 2012, Mitt Romney care va candida pentu un mandat de senator de Utah, pentru poziția lui Orrin Hatch care a ales să nu mai candideze. Poziția de senator de Utah este una destul de sigură pentru un candidat republican, dar motivele lui Mitt Romney pentru a reveni în politică sunt încă destul de neclare.

Câmpuri de bătălie

Principalele locuri unde sondajele nu dau un câștigător clar sunt Arizona (R), Florida (R), Indiana (D), Missouri (D), Montana (D), Nevada (R), Dakota de Nord (D)și Tennessee (R). Așadar 8 locuri foarte contestate ce pot fi ocupate de oricare dinte candiați conform sondajelor actuale. Acest lucru face posibilă chiar schimbarea majorității în favoarea democraților dacă victoriile lor sunt consistente în statele nedecise și în cele puternic democrate.

De ce ne interesează rezultatele?

În funcție de noua configurație a senatului american președintele și cabinetul vor știi în ce măsură se pot baza pe votul în această cameră. Istoric, de obicei însă partidul președintelui nu câștigă aceste alegeri. Una din cele mai celebre înfrângeri ale partidului președintelui a avut loc în alegerile intermediare din 1994 când victoria republicanilor conduși de noul speaker al congresului Newt Gingrich a fost un rezultat care aproape l-a costat cel de al doilea mandat pe Bill Clinton.

La primele alegeri intermediare din primul mandat al lui Barrack Obama partidul democrat a pierdut 6 locuri. Partidul republican în schimb a reușit să câștige locuri în primele alegeri intermediare din primul mandat al președinților Ronald Reagan (1 loc) și George W Bush (2 locuri). Prezența la vot la aceste alegeri la fel ca și în România se reduce drastic comparativ cu prezența la alegerile prezidențiale.

20 Octombrie 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.