Am pe stânga, am pe dreapta

Posted by

„Am pe stânga, am pe dreapta, numai bani, bani, bani…”

E un vers ce pare potrivit în descrierea diverselor programe economice ale partidelor politice din România. Am avut experiențe în ultimii 28 de ani, guvernul social democrat a micșorat TVA, guvernele de dreapta au creat noi taxe, coerență ideologică aproape perfectă.

Sunt înclinat să dau o mare importanță școlii austriece, Ludwig Von Mises, Friedrich Hayek, dar și lui Milton Friedman (Chicago) ca economiști care au înțeles cel mai bine partea sociologică a economiei. Cred totuși că e nevoie de puțină moderație, anarho-capitalismul nu poate coabita cu spiritul românesc. Nu e nevoie de o excludere totală a statului din viața noastră, e nevoie de câteva măsuri de dreapta pentru a face economia țării să meargă mai bine, pentru a încuraja participarea a peste 3 milioane de români care sunt aproape invizibili în economie și nu în ultimul rând pentru a ajunge din urmă țări cu o populație la jumătate dar cu un produs intern brut mai mare.

Am ajutat la distribuția mesajului lui Florin Cîțu, senator PNL, care în urmă cu câteva zile vorbea despre ce măsuri urgente trebuie luate de următorul guvern. Și am să vorbesc despre două dintre ele și voi încerca să argumentez de ce sunt de dreapta.

„Plata contribuțiilor sociale doar pentru venituri din salariu (eliminarea obligativității plății contribuțiilor pentru veniturile din bonus sau sau chirii)”

De la primul sistem de pensii organizat în timpul lui Otto vom Bismark și până astăzi mulți intelectuali și mai ales economiști de dreapta sunt de acord cu un sistem de pensii bazat pe contribuții (așa cum e cel de la noi). Deci nu e chiar ok să eliminăm total obligativitatea contribuțiilor, pentru orice fel de venit. Dar e ok să eliminăm obligativitatea pentru anumite tipuri de salarii, în cazul în care profilul economiei ne permite asta, iar în România zilei de astăzi ne permite. Luând exemplul veniturilor din chirii, pentru majoritatea proprietarilor sunt adiționale, iar eliminarea obligativității plăților către sistemele de asigurări sociale de stat nu îi constrânge pe proprietari să nu apeleze la sistemele de economii sau pensii private, precum și la diferite tipuri de asigurări (de sănătate de exemplu). Diferența este că banii se întorc în economie, și e posibil să contribuie chiar la crearea de noi locuri de muncă, deci putem concluziona că e o măsură de dreapta.

„Creșterea contribuției de la 3.7% la 6% în primă fază, la pilonul 2 de pensii”

După ani de experiența în analiza financiară nu pot să spun dacă procentele sunt corecte și pentru ce, fără să înțeleg ce s-a considerat și care au fost rezultatele calcului în veniturile bugetelor de stat și în economia reală. Această măsura e destul de simplă, sistemul de pensii al statului nu colectează banii pentru investiții sau economii, banii colectați merg direct la cei care sunt în prezent la pensie. Pilonul doi are ca principiu utilizarea banilor pentru investiții pentru ca apoi să fie înapoiați celui care contribuie în momentul pensionării, de preferat cu un anumit profit. În cazul în care suntem cârcotași și asemuim băncile sau administratorii de fonduri de pensii cu influențe străine, anti-naționale avem justificări ușoare și superficiale împotriva pilonului doi. În realitate fondurile de pensii investesc reglementat banii colectați din contribuții și în proporție de trei sferturi achiziționează instrumente financiare foarte sigure, astfel încât obiectivul pe termen lung e că cei care contribuie vor putea să primească o pensie apropiată de un salariu mediu al carierei lor doar din contribuțiile la pilonul doi. Clar aceasta este o măsură de dreapta.

Îl așteptăm pe Florin Cîțu cu alte detalii legate de măsurile sale și așteptăm mai mulți economiști care să vină cu măsuri de dreapta pentru economia României care e din ce în ce mai afectată de guvernarea actuală. Un reper foarte important la care vreau să subscriu este că avem nevoie de o atitudine pozitivă legată de micii antreprenori dar și de investitori „adevărați eroi într-o economie”.

7 Septembrie 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.