Ce face Ministerul Economiei?

Posted by

„Ministerul Economiei se ocupa cu Oltchimul și cu mușețelul (Plafarul)” un jurnalist din România.

Voi încerca să fac o descriere sumară, pe înțelesul tuturor, a ministerului economiei, care sunt principalele atribuții ale instituției, cu ce e diferit față de ministerul finanțelor și de ce e mai important decât relatează presa.

Ministerul a avut mai multe denumiri de-a lungul timpului, printre ele Ministerul Industriei si Comerțului sau Ministerul Economiei și Finanțelor. De la alegerile parlamentare din decembrie 2016 până în prezent suntem la al 5-lea ministru al economiei, în condițiile în care ministerul a aparținut unui singur partid, PSD. În prezent ministrul economiei este baronul de Giurgiu, Nicolae Bădălău, cel care conform unor zvonuri din presă stătea cu un pistol încărcat în casă.

În ultimii 29 de ani la conducerea ministerului au fost Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Radu Berceanu, Codruț Sereș, Adriean Videanu. Oameni importanți în partidele lor și oameni care reușesc să-și facă loc în birocrația din guvern. Unii dintre ei au impus și menținut influența unora dintre cei mai bogați afaceriști din România în cadrul ministerului, cum ar fi Dinu Patriciu sau Dan Voiculescu.

Cadrul Normativ pentru funcționarea ministerului este dat de HG 27/2017 și completările. Practic ministerul are rol strategic, de definire a politicilor economice și industriale, dar și de reprezentant al statului în companiile în care este acționar. Aici intervine prima diferență între ministerul economiei și ministerul finanțelor. Ministerul economiei este acționar principal sau majoritar la companiile din industrie și energie, iar ministerul finanțelor este acționar principal la instituții din domeniul financiar cum sunt CEC Bank, Exim Bank dar și din domenii conexe cum ar fi Loteria Națională sau Imprimeria Națională.

Ministerul economiei are un rol important în mai multe companii, printre ele sunt cele din energie listate deja la bursa de valori din București, precum Transgaz sau Transelectrica, dar și companii nelistate cum ar fi Șantierul Naval Mangalia, SN (societatea națională) a Sării, SN a Apelor Minerale, CN (compania națională) Romarm. Așadar ministerul economiei are în scop nu numai definirea strategiei și politicilor economice și industriale, dar și coordonarea și verificarea managementului unor companii de stat cu mii de angajați.

Practic ministerul trebuie să pună pe cineva în board-ul acestor companii care mai apoi să-și dea acordul asupra lucrurilor importante din companie, cum ar fi bugetul pe anul următor sau recrutarea unui nou CEO. Lucrurile astea nu se întâmplă de cele mai multe ori. Uneori decizia de a numi un delegat în board este luată de cineva influent din partid care nu e parte din minister, sau dacă poziția nu e de interes pentru clientela de partid atunci lucrurile se întâmplă din inerția birocratică.

Așa cum este de așteptat într-o instituție unde conducerea s-a schimbat de cinci ori în doar doi ani există multe probleme, unele sunt legate de impunerea clientelei de partid în administrație, altele sunt legate de inabilitatea unor lideri, iar altele sunt pur și simplu din cauza lipsei de acțiune a structurilor ministerului. Sunt multe subiecte de discuție legate de ministerul economiei, de la viziunea de ansamblu și anume nevoia existenței unui astfel de minister într-un stat capitalist până la modul cel mai bun de administrare a cash-flowului unei companii dependentă aproape în totalitate (furnizori și clienți) de stat. Vom trece prin toate în următoarele câteva săptămâni. Aștept sugestii pentru alte subiecte de discuție legate de ministerul economiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.