De ce Cristian Ghinea e un om politic de admirat pentru tinerii politicieni și nu numai?

Posted by

Cristian Ghinea și-a câștigat treptat notorietatea în cercurile politice din România, inițial ca fondator de ONG și prin articolele publicate în Dilema Veche sau Contributors. A atins notorietate națională când a fost numit ministru pentru Fonduri Europe în guvernul Cioloș. În trecut a fost colegul Alinei Mungiu, dar pe măsură ce a devenit o persoană publică în deplinătate, opiniile sale l-au poziționat la distanță de fosta colegă.

Și-a dovedit capacitatea ca ministru pentru un portofoliu mediu, nu la fel de mare ca internele, economia sau dezvoltarea regională, dar foarte important pentru țară în această perioadă. A adus oameni noi și a dovedit că are abilitate organizațională, foarte folositoare în contextul unui guvern venit la putere după 3 ani de guvern PSD, un PSD mult mai stabil decât cel pe care îl vedem astăzi.

Cu siguranță cea mai mare parte din network și-a creat-o înainte să fie numit în guvernul Cioloș, dar opinia mea e că și-a consolidat un grup loial lui în timpul mandatului, cu nume precum Dan Barna sau Ionuț Moșteanu.

În octombrie 2016 Cristian Ghinea și-a anunțat demisia din poziția de ministru și a început o perioadă de politică partizană. Nu era pentru prima dată când se apropia de politica partizană, a fost un susținător al Monicăi Macovei și chiar apropiat al mișcării M10. Iar un episod interesant din trecut îl aducea pe Cristian Ghinea aproape de formațiunea politică înființată de Mihail Neamțu, nu se știe public foarte clar care a fost povestea. Este interesant având în vedere pozițiile total diferite ale celor doi din prezent, mai ales cele de ordin social, deși ambii se declară oameni de dreapta și au încă timp să-și pună amprenta în politica românească la nivel înalt.

USR era un partid foarte nou în toamna lui 2016, bazat pe scheletul USB, formațiunea care l-a sprijinit pe Nicușor Dan la alegerile locale din capitală. Infuzia de oameni din guvernul Cioloș l-a consolidat și poate chiar i-a adăugat câteva procente la rezultatele alegerilor parlamentare. În decursul următorului an Cristian Ghinea și oamenii săi au devenit din ce în ce mai vocali în partid, au contestat decizia partidului de a nu-l invita pe Dacian Cioloș în formațiune, iar apoi s-au poziționat ferm împotriva referendumului Coaliției pentru Familie, forțând USR să decidă intern pe această temă. O mișcare foarte inteligentă politic, având în vedere că la un an de la referendumul intern al USR celălalt referendum încă nu a avut loc, deci tema nu era așa urgentă. Iar dacă numărul de suporteri ai partidului a crescut sau a scăzut e greu de spus. Alegerile interne l-au forțat pe Nicușor Dan, președintele partidului, să demisioneze din funcție. La următoarele alegeri, noul președinte a devenit Dan Barna, fost secretar de stat în ministerul condus de Ghinea.

Poziția împotriva referendumului Coaliției pentru Familie este o poziție fermă pentru încurajarea minorităților, o poziție justificata de o viziune pentru viitor, pro-occidentală, care consolidează USR ca prima alegere a electoratului tânăr, educat și urban. Pe de altă parte, alții pot spune că îi menține în zona unui bazin electoral mic, mai ales în condițiile în care la alegerile parlamentare se vor menține procentajele de participare din ultimii 14 ani. A fost o mișcare bună și în locul potrivit. S-a schimbat conducerea partidului și în urma alegerilor interne Cristian Ghinea s-a poziționat mult mai solid ca decident pe probleme importante în interiorul partidului.

USR e menționat de mulți, inclusiv oameni care au votat altceva ca singurul partid de opoziție din parlament. A boicotat de mai multe ori votarea unor legi controversate pe justiție, au făcut posibil probabil primul filibuster din parlamentul României. Sunt live pe rețelele de socializare la toate deciziile importante și nu se feresc să comunice cu oamenii, mai ales în social media, dar și la televizor sau în presă.

Menținerea USR sub lumina reflectoarelor alături de promovarea unor politicieni tineri și de viitor ca Cristina Prună, Claudiu Năsui sau Florina Presada pare strategia pe care va merge în acest mandat parlamentar. În privința numărului de parlamentari USR, deși pare bizar acum, are mai puțini decât partidul lui Dan Diaconescu din 2012, dar semnificativ mai mulți decât partidele lui Tăriceanu și Băsescu, ceea ce le conferă o anumită autoritate și prezență obligatorie în studiourile tv la dezbateri importante.

Implicarea în teritoriu părea că le-a lipsit, dar inițiativa Fără Penali care a strâns peste un milion de semnături a făcut pe mulți dintre membrii USR să cutreiere țara, să vorbească cu oameni și să petreacă timp prin primăriile de comune. O mare parte din strategia pentru campania Fără Penali a fost gândită și pusă în practică de Cristian Ghinea și oamenii apropiați acestuia. O idee care a ținut USR pe o perioadă îndelungată în agenda zilnică și a reușit să atragă atât membri noi cât și voluntari care au înțeles valorile partidului. Următorii pași sunt legați de alinierea la un grup politic important, chiar Cristian Ghinea menționa ALDE, de preferat după excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu și aderarea La Republique En-Marche.

Ce îl mai distinge pe Cristian Ghinea este perseverența în prezentare, e un intelectual mucalit, de multe ori casual. Un politician important are nevoie de o apariție constantă, lipsită de surprize vizuale.

Cert este că am descris un om politic energic, deschis, care are ambiție și știe momentul când trebuie să ia poziții pe anumite teme. Cristian Ghinea nu se teme de responsabilitate și o data cu abilitățile de necontestat de a crea un network personal reușește să-și mențină capacitatea organizatorică. A avut strategii bune, și dacă unele nu au fost ideile lui înseamnă că a știut care sunt strategiile de succes și cum să se lipească de ele. Are atât ambiția cât și abilitatea unui om politic de succes cu viziune spre viitor și spre occident.

31 August 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.