Lideri, guverne și state de mucava

Posted by

De-a lungul istoriei au existat multe ocazii în care liderii politici nu erau cei care aveau cu adevărat puterea. În continuare voi prezenta câteva aspecte despre liderii de mucava sau politicienii ale căror sfori sunt trase din spate de oameni mai puternici, despre cum au ajuns ei acolo și despre cine îi conduce.

Împărați de hârtie

De-a lungul istoriei figurile monarhice au fost mult mai ușor primite de către populație decât cei care au crescut treptat pe scara ierarhică sau liderii militari. Așa că uneori cei care au luat puterea prin forță au preferat să conducă o țară sau un teritoriu prin lideri puși pentru a fi controlați. Astfel, în unele cazuri au existat împărați de hârtie.

Dong Zhuo (Zhongying) un lider militar chinez a reușit să impună un regim condus de el central dar avându-l ca și lider în funcție pe Împăratul Xian, de doar 8 ani, din dinastia Han. Aceste evenimente se întâmplau în anul 189, iar regimul condus de Dong Zhuo prin care împăratul era controlat de către armată și avea doar un rol simbolic a durat aproape 3 ani.

Este un prim exemplu din istoria antică chineză unde lideri militari preluau puterea centrală, iar Împăratul și familia sa aveau doar un rol simbolic în conducerea țării, fără putere politică. În ultimele două milenii au existat mai multe dictaturi militare, dar și lideri militari care au condus statele din umbră. Am trecut de la lideri ai armatei la complexul militar-industrial, unde alături de armată se aflau grupuri de interese și o serie de companii industriale din domenii conexe cum sunt producătorii de armament sau diverși furnizori ai acestui lanț trofic. Complexul militar-industrial există în țări care sunt puteri militare cum sunt Statele Unite sau Rusia, iar liderii care se spune că au fost influențați de acest complex sunt numeroși, de la Mihail Gorbaciov la George W. Bush.

Alte situații în care au existat monarhi de hârtie au fost în perioada lui Napoleon Bonaparte când frății săi Louis Bonaparte și Joseph Bonaparte conduceau Olanda și Spania prin comandă centrală de la Paris, dar și în cazul lui Bao Dai Împăratul Vietnamului din perioada interbelică dar condus din umbră de către Indochina Franceză, parte a Imperiului Colonial Francez.

Guverne client

Probabil cei mai întâlniți lideri de mucava în ziua de astăzi sunt în guvernele client. Aceste guverne sunt puse, susținute și comandate din afara statului pe care îl guvernează. Perioada cu cele mai multe astfel de guverne a fost probabil perioada imperiilor coloniale între secolele XVII-XIX, dar o perioadă în care aceste guverne erau la fel de răspândite a fost perioada războiului rece.

Cortina de fier a adus pe lângă războiul rece dintre două superputeri cu valori fundamental diferite și oportunitățile acestora de a se lupta pe controlul mai multor state. URSS exercita control asupra guvernelor din estul Europei și în unele cazuri decidea direct șeful statului și al guvernului, atât cât și o parte din miniștri. Statele Unite a participat activ direct sau indirect în schimbarea regimurilor unor state din America Centrală și de Sud cu scopul de a avea un regim favorabil occidentului.

Au existat și numeroase episoade în care doar pentru a rămâne un client fidel al celor care îl controlau guvernul controlat să aplice măsuri de asuprire a populației sau pur și simplu să impună valori și politici total necompatibile cu statul pe care îl guvernează. Un exemplu bun în acest caz este Șahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi care avea susținerea completă a Statelor Unite, chiar dacă poliția politică pe care o impunea în Iran nu era compatibilă cu valorile occidentale. Reza Pahlavi a adus totodată o serie de măsuri culturale și economice care deschideau Iranul către cultura vestică, cu precădere cea anglo-saxonă. Un cumul de evenimente nefericite pentru Șah au dus la detronarea acestuia în cadrul revoluției din 1979 care l-a adus la putere pe Ayatollahul Khomeini, un lider fundamentalist Shia. Cu toate că Șahul a fost susținut de Statele Unite, prin intervenții directe ale lui David Rockefeller sau ale președintelui Jimmy Carter, imaginea nefavorbailă pe care acesta și-a creat-o în societatea iraniană și organizarea foarte bună a facțiunii fundamentaliste Shia nu au putut fi învinse.

În prezent dintre cauzele apariției unui curent naționalist în țările din Uniunea Europeană sunt și impunerea unor măsuri de convergență culturală, dar și aparenta dependență a unor guverne față de puterea centrală. Și aici ajungem la o altă cauză a apariției liderilor de mucava, și anume inabilitatea acestora.

Lideri care vor să fie conduși

Politica la fel ca orice altă meserie are printre practicanți și o serie de oameni care își doresc funcțiile de conducere fără a avea abilitatea de a le obține sau de a le executa. Aici intră toți politrucii care nu au o specializare anume, dar își doresc să crească pe scara ierarhică îndeplinind sarcinile superiorilor fără să pună întrebări. La fel ca și companiile mari din mediul privat, și partidele sau facțiunile politice răsplătesc loialitatea. Astfel în cazul unor partide candidații la funcții publice pot fi lideri de mucava care nu au abilitatea necesară să mențină o funcție dar au carisma necesară să o câștige. Pe lângă carismă mai există o calitate importantă și anume loialitatea față de cei care încearcă să conducă cu adevărat. În ziua de astăzi chiar și în țările Uniunii Europene există miniștri și prim-miniștri care se lasă a fi conduși în deciziile importante doar pentru a se menține în funcție.

State satelit

Pe lângă conceptele de mai sus legate de indivizi sau mici grupuri de oameni care sunt supuși pentru a menține funcții politice înalte cu numele, mai este o categorie cea a statelor satelit. Aceste state se diferențiază de guvernele client prin faptul că statele respective au existat doar sub forma de satelit al unei mari puteri, iar existența statului a încetat atunci când și-a pierdut statutul de stat satelit. Un exemplu relevant în acest caz este Germania de Est, un stat care nu a existat în istorie până la finalul celui de-al doilea război mondial și care și-a încetat existența odată cu schimbarea statutului de stat satelit al Uniunii Sovietice. În Germania de Est se spunea că URSS avea cei mai mulți spioni, pe unul dintre ei îl avem astăzi la conducerea federației Ruse, iar guvernele din Germania de Est erau controlate și validate aproape în întregime de către Moscova.

Un stat satelit nu are un motiv al existenței în sine însuși, este doar un instrument folosit de statul care conduce pentru a ocupa un teritoriu și o populație aflate într-o altă arie geografică.

Au existat multe ocazii în care lideri, regimuri sau state de mucava și-au făcut apariția în politica mondială. Pentru o scenă politică cât mai onestă și mai transparentă, ne-am dori să existe cât mai puține.

16 Noiembrie 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.