6 luni în Floreasca

Posted by

Acum 6 luni m-am mutat în cartierul Floreasca, pe o stradă cu nume de compozitor european. Stau într-un apartament de două camere într-o clădire cu puține etaje, puține apartamente și puțini oameni. Clădirea e veche, probabil din anii ‘40-’50, nu știu exact, iar proprietarul este un bărbat de peste 60 de ani foarte deschis și cu care vorbesc prin mesaje mereu, foarte rar la telefon.

6 luni e o perioadă destul de bună să-mi dau seama dacă îmi place apartamentul, cartierul și dacă l-aș recomanda. E o zonă excelentă pentru familii / cupluri și pentru cei care au copii mici în special, aș putea spune. Cu toate astea printre vecinii mei cei mai numeroși sunt bătrânii care locuiesc dintotdeauna în acest cartier și tinerii fără copii care stau cu chirie.

La capătul cartierului se află Parcul Verdi care deși nu se află în întregime în proprietatea primăriei de sector este o oază de verdeață, cu siguranță e un parc unde se pot face multe îmbunătățiri, dar unde poți să dai o pasă sau să joci un baschet cu copilul.

Străzile sunt pline de copaci și spații verzi, dar totodată este și printre cele mai poluate cartiere din București pentru că este înconjurat de câteva bulevarde ultra-aglomerate: Calea Floreasca, Barbu Văcărescu, Ștefan Cel Mare și în nord Șoseaua Pipera și cartierele Aviației și Pipera unde sunt cele mai multe clădiri de birouri. Contrast.

Evident părțile bune sunt că e aproape de centrul de business al orașului aflat în jurul stațiilor de metrou Aurel Vlaicu și Pipera. Un alt avantaj este apropierea de Piața Victoriei unde poți ajunge în jumătate de oră pe jos sau în 5–10 minute cu mașina depinde de cât e de aglomerat. În 10–15 minute, de unde stau eu, ajungi la stația de metrou Ștefan cel Mare și de acolo în 10–15 minute poți fi în Grozăvești sau la Piața Muncii. Pe Barbu Văcărescu există mai multe benzinării, un Kaufland destul de mare, un Carrefour și mai multe restaurante. Foarte aproape de cartier este mall-ul Promenada, și la doar o stație de metrou poți ajunge la Obor unde e Mall-ul Veranda și evident Piața Obor. Și încă un subtil și oarecum subestimat avantaj este că nu vezi zilnic blocuri de zece etaje unul lângă celălalt.

Ce nu recomandă acest cartier e faptul că nu există un non-stop sau un magazin care să fie deschis după ora 23:00. Sau cel puțin eu nu l-am găsit la o distanță rezonabilă de unde stau eu. Eu zic că e destul de important, e unul dintre lucrurile care fac Bucureștiul mai interesant decât orașele din vestul Europei. Evident te poți duce la benzinării, dar nu e același lucru. Iar cel de-al doilea dezavantaj e că atât Piața Floreasca cât și Piața Dorobanți nu sunt piețele de care ai nevoie, pentru că au un stil foarte business-like, ca la raionul de legume din Mega Image sau Carrefour. Piața la care vrei să te duci este una care arată ca Hala Matache în anii ‘30. Și unde cei care vând se vede că au pus mâna pe legume înainte ca ele să ajungă pe tarabă, eventual sunt prieteni și cu răsadurile.

În concluzie e un cartier foarte locuibil, în care te simți puțin între America anilor ‘20–’30 (descrisă de un film cu James Dean sau Warren Beatty) și un cartier dintr-o capitală comunistă unde locuiesc membrii de partid sau polițiștii de frunte. Probabil asta au făcut 30 de ani de tranziție din cartierul Floreasca, l-au transformat dintr-un cartier în care locuiau polițiștii sau profesorii de frunte din comunism într-un loc care seamănă un pic cu capitalismul de început de secol.

26 August 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.