Capitalismul și conservatorismul

Posted by

Valorile conservatoare nu sunt mereu aliniate cu cele capitaliste. Pentru a proteja un anumit mod de viață, care a avut succes și s-a dovedit îndrăgit de oameni, trebuie limitate unele efecte ale capitalismului. Sau poate că nu.

Capitalismul modifică culturile, introduce produse noi pe care încearcă să le identifice cu sărbătorile, face publicitate pentru metode de contracepție, promovează big farma etc. Oamenilor care au lucrat și lucrează într-o companie pe un salariu decent și care sunt multumiți de viața lor, care respectă tradițiile și sunt principalii actori și promotori ai valorilor conservatoare, lor nu le pasă foarte mult de strategiile capitaliste. Nu mulți realizează că piața liberă a făcut ca bradul de crăciun să ajungă în casa lor la un preț ieftin sau că au reușit să-și re-mobileze casa în doar câteva săptămâni pentru că piața liberă a dus prețurile așa de jos.

Pe de altă parte capitalismul tânăr din țările în dezvoltare creează o nouă clasă de mijloc care se poate bucura de beneficiile sale. Această clasă de mijloc va adopta cu timpul valori tradiționale, care vor fi un amestec de lucruri venite de la generațiile anterioare, din cultura țării respective și noutăți aduse de modul lor original de viață.

Și cum se compun conservatorii tineri, din noile clase de mijloc în dezvoltare, care au descoperit avantajele capitalismului și libertății. Ca să descriu mai bine voi folosi un citat dintr-un articol al lui Sever Voinescu din Dilema Veche: „Fiind o natură antiutopică, conservatorul român este deopotrivă anticomunist şi antifascist. El crede în Dumnezeu, dar nu în sens „spiritualist“ sau „non-denominaţional“, ci în sens evanghelic, şi se socoteşte aparţinător al Bisericii Sale fără emfază, fără gesticulație, fără să facă prozelitism. Prin urmare, conservatorul crede că există ceva sacru în cuvîntul dat sau în instituţii sociale pe care alţii le consideră anacronice, precum căsătoria, familia, prietenia – şi nu acceptă denaturarea lor. E preocupat să trăiască bine, e responsabil faţă de familia sa şi faţă de lume în general (ştie că lumea nu începe şi nu se sfîrşeşte cu el) şi îşi pune mereu problema utilităţii sale sociale.”

În România precum și în alte țări în dezvoltare sunt foarte mulți care se identifică cu aceste caracteristici, la fel cum se identifică cu dorința de libertate, de a câștiga cât merită și de a lucra liber, fără intervenția constantă a guvernului.

Capitalismul și conservatorismul au multe în comun, sunt două moduri de gândire aproape similare, iar micile restricții între cele două sunt doar foarte specifice.

4 Ianuarie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.