Cât să economisești din salariu?

Posted by

Recent Andrei Caramitru, un celebru fost consilier politic și autor de mici constatări și argumente urmărite intens pe facebook, a spus că cei care au cel puțin 5 ani de muncă pe salariu ar trebui să aibă economisiți suficienți bani pentru a trăi 6 luni. Bineînțeles că publicul pe care și l-a format online, cel care îl aplaudă când îi face habotnici pe credincioși și când scrie invective la adresa parlamentarilor, l-a apostrofat pe Caramitru că cere prea mult. Câteva voci din stânga au avut ziua plină de glume pe baza acestui status aparent povățuitor.

Dar o mare parte din oameni, inclusiv membri sau simpatizanți ai fostului partid al lui Caramitru, USR, au fost de acord cu mesajul lui și l-au înțeles ca pe un sfat despre cumpătare și economisire personală. Nu toți am cumpărat telefoane, televizoare și city-break-uri din plin în ultimii ani, și poate că esența nu este să economisești mult, iar cifrele date sunt doar orientative. Așa că am sărit și eu în căruța economisirii și ca un apologet al cumpătării ce sunt vă voi descrie percepția mea.

Încercăm să lucrăm undeva unde să ne placă și de unde să obținem destul pentru a duce viața pe care o dorim. Și dacă tot petrecem atât timp la locul de muncă fie el strungul din fabrică, poarta pe care o păzim sau ecranul la care ne uităm absorbiți, atunci trebuie să realizăm că tot ceea ce facem nu e doar pentru perioada când muncim. Fiecare dintre noi muncim și ca să avem ceva pentru când nu o să mai muncim, un lucru pe care mai toți îl gândim. Fie că e pensie de vârstă, fie că am intrat în șomaj, ne-am luat câteva luni libere pentru că am obosit sau doamne ferește suntem trași pe margine de o boală.

Asta nu înseamnă că trebuie să avem șase saci de salarii strânse la saltea ca să ședem statornici.

Nu, îți trebuie bani pentru câteva luni, cât să poți să găsești o altă sursă de venit. Cei care lucrează de peste cinci ani în economia de astăzi aproape sigur au avut venituri în creștere. Iar să dai un sfat prin care să spui că nu ar trebui să faci upgrade la telefon și vacanțe de fiecare dată când primești 10% în plus e de bun simț. Nu trebuie să economisești lunar, poate sari o lună că trebuie să schimbi ceva ce s-a stricat sau că au venit sărbătorile și vrei să faci niște fapte bune. E în regulă! Trebuie doar să ai destul cât să știi că tu ca om nu ești dependent de angajator sau de donatorii de pe patreon. Nu e ușor, și nu e pentru toată lumea, dar e ceva ce poate face majoritatea.

Și pentru cei care sunt interesați de sfaturi de la oameni mai importanți legate de economisire și care nu sunt ușor ademeniți de Kiyosaki sau alți guru motivaționali ai științei banilor vă puteți îndrepta spre câteva pasaje mai spirituale: Proverbe 10:5, Proverbe 13:11, 1 Corinteni 16:2

Eu personal lucrez fără întrerupere de aproape zece ani și nu am economisit cât spune Caramitru. Am însă suficient cât să trăiesc șase luni sau mai mult achitându-mi cheltuielile fixe (rate, abonamente, facturi) și limitându-mă la o viață poate puțin mai simplă decât astăzi.

Până la urmă calculele sunt deosebite pentru fiecare caz și nu există doar o soluție cuprinzătoare. Există doar cumpătare, pentru cine vrea.

21 Iunie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.