China – Următoarea criză economică

Posted by

Un regim autoritar mai rău decât Rusia

E ușor să urăști China. Au o dictatură comunistă încă din anii ‘50 care a supus țara unor perioade mai grele probabil decât a reușit de-a lungul istoriei orice imperiu cu coloniile sale. Revoluția Culturală a lui Mao fiind probabil unul dintre exemplele catastrofale ce au un loc destul de sus în lista atrocităților istorice ale omului față de om, undeva nu departe de faptele naziștilor germani.

Comunismul nu merge bine nicăieri, a fost demonstrat de multe ori cu milioane de victime. Regimul comunist din China dictează ce mănâncă oamenii, cât câștigă, unde locuiesc și chiar dacă aceștia au voie să meargă sau nu cu trenul. Sistemul de rating al populației este un experiment odios inspirat din legile eugenice.

Minunea economică a Chinei

După venirea la putere a comuniștilor cei din conducerea Republicii Chineze s-au refugiat în Taiwan, împreună cu susținătorii lor. Minunea economică a Taiwanului a început încă din anii ‘60 și a făcut ca în ziua de astăzi o țară de 20 și ceva de milioane din estul Asiei să fie pe locul 15 din lume la PIB per capita, chiar dacă nu este o țară recunoscută și nu e nici măcar membru ONU.

Veștile cum că piața liberă și un minim de libertăți civile pot face miracole pentru economia unei țări au circulat repede la „frații” comuniști. O mână întinsă de Richard Nixon și Henry Kissinger în anii ‘70, căderea URSS și simpla existență a lui Deng Xiaoping au creat un climat propice creșterii economice.

Economia Chinei a crescut de 4 ori în primii zece ani după căderea Cortinei de Fier în Europa și de aproape 10 ori din 2000 până în 2018. Dezvoltarea a fost foarte disproporționată geografic, iar noile companii europene și americane care și-au deschis fabrici sau filiale în China aduceau cu ele nu numai bani și prosperitate economică ci și o influență culturală.

Folosirea unor închisori asemănătoare lagărelor de concentrare continuă și în zilele noastre. Abuzurile față de persoanele LGBT și față de minoritățile etnice și religioase continuă.

Orașele au devenit supra populate, iar poluarea este la cel mai înalt nivel, China fiind țara cu cea mai mare contribuție la distrugerea planetei. Contribuția Chinei la emisiile de CO2 fiind dublă față de locul 2 din listă. China e țara muncii ieftine, dar și a disparității, unde cei mai mari antreprenori sunt membrii ai partidului comunist, iar cetățenii de rând care vorbesc împotriva sistemului își pierd libertățile civile.

Există și inovații venite din China: depozite întregi operate de roboți, livrări la domiciliu cu drone, power plant plutitor cu energie solară, case printate 3D, mii de autobuze electrice și multe programe aero-spațiale și în sfera sateliților.

Câteva date statistice

Suntem într-o perioadă în care datoria Chinei a devenit din ce în ce mai mare 47% din PIB față de doar 33% acum 10 ani, cu deficit bugetar constant în ultimii ani, iar conflictul legat de tarife cu SUA nu a ajutat la nimic.

Se prognozează o creștere economică la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani la 6.2–6.3% YoY.

Încă de anul trecut guvernul chinez a început un program de stimul economic care se estimează la câteva sute de miliarde de USD. Acesta ar avea rolul de a contracara eventuale creșteri de tarife ale SUA, dar și pentru descurajarea importurilor. Toate aceste lucruri duc la o economie mai izolată a Chinei, direcție opusă față de ce s-a întâmplat în ultimele trei decenii.

Rata de default a companiilor la plata obligațiunilor a crescut de 3 ori în 2019 față de 2018 (anul trecut fiind an record în această privință). Acest lucru arată că multe companii chineze au probleme de cash-flow și că probabilitatea unei explozii a insolvențelor și falimentelor este mare.

Economia Chinei este interconectată, un lucru normal pentru una din cele mai mari piețe din lume. Atunci când corporațiile chineze vor da faliment, companiile americane și europene vor avea mari probleme cu onorarea comenzilor, o creștere a șomajului este un efect imediat și important, dar și mai importantă poate fi o nouă criză economică mondială de data aceasta pornită din est nu din vest.

4 August 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.