Comunismul și extrema stângă în Europa

Posted by

După ce am realizat un scurt ghid al partidelor naționaliste așa numite de extremă dreapta, voi lista o serie de partide comuniste și de extremă stânga din Europa, care sunt în parlamentul european sau vor ajunge acolo după alegerile din vara acestui an.

Comunismul nu este un taboo

Partidele comuniste din vestul Europei au fost ținute „la cutie” în timpul războiului rece, deși mișcări comuniste importante au existat în Italia, Franța și chiar și în Spania după căderea dictaturii fasciste.

În multe țări europene tinerii au dezvoltat un sentiment puternic pentru egalitate și echitate, acest lucru este influențat și de tendințele media și ale universităților, în special cele umaniste. În țările din estul Europei acest trend este limitat în orașele mari și în comunitățile educate. În țările din Europa de Vest în medie între 25–50% din tinerii sub 35 de ani preferă să trăiască într-o țară socialistă sau comunistă decât într-o democrație capitalistă. Deși în țările foste comuniste, care au fost timp de 4–5 decenii sub influența Uniunii Sovietice și au experimentat din plin comunismul, ideologia este antagonizată, în țările vestice comunismul nu e un subiect de nișă.

Mai jos voi enumera câteva din cele mai importante partide comuniste și de extremă stânga din Europa.

Melenchon / Left Front – Franța

Frontul de stânga a apărut în 2008 în Franța ca o alianță a partidelor socialiste și comuniste din țară. Platforma frontului avea mai multe teme printre care:

 • Împărțirea averii și desființarea insecurității sociale
 • Redobândirea puterii din mâinile băncilor și piețelor financiare
 • Planificare ecologică prin naționalizarea companiilor franceze de gaze și electricitate
 • Producția diferită – un nou model de creștere economică bazată pe un nou indicator Gross National Happiness (Produsul Național de Fericire)
 • Schimbarea cursului globalizării – retragerea trupelor franceze din Afganistan, retragerea Franței din NATO și anularea datoriilor țărilor sărace

Din Left Front s-a desprins „Franța Nesupusă” (La France Insoumise) partidul liderului Jean-Luc Melenchon, care a raportat o victorie obținând în 2017 19,58% din voturi, clasându-se pe locul 4 după Macron, Le Pen și Fillon. În 2017 a primit 30% din voturile tinerilor între 18–24 de ani și 24% din voturile celor între 24–35 de ani. Melenchon rămâne și astăzi unul din principalii opozanți ai lui Emmanuel Macron, sondajele situându-l pe locurile 2–3 în încrederea publicului. Partidul său va intra cu siguranță în parlamentul european și va rămâne probabil în GUE/NGL (European United Left / Gauche Unitaire Europeenne).

Linke (The Left) – Germania

Partid format în 2007 ca alianță a mai multor partide printre care și aripa nou-socialistă a partidului Uniunii Socialiste care a condus Germania de Est timp de patru decenii ca satelit al Uniunii Sovietice.

Partidul are politici pe care mulți le consideră de centru-stânga sau chiar de centru printre care:

 • Schimbarea sistemului economic capitalist cu un sistem democratic socialist prin care industriile importante ca energia, sectorul financiar sau infrastructura sa fie puternic regularizate sau chiar controlate democratic (de politicieni aleși sau guvern)
 • Reglementări ale industriilor pentru un echilibru socio-ecologic
 • Un venit minim garantat
 • O taxare progresivă cu o povară mai mare pentru cei bogați, în special pe cei cu averi moștenite
 • Pace și dezarmare la nivel internațional, înlocuirea NATO cu o altă structură care să cuprindă și Rusia
 • Anularea datoriilor țărilor sărace și țărilor în dezvoltare precum și reformarea ONU, Băncii Mondiale și WTO

La alegerile din 2017 pentru parlamentul german Linke a obținut 9,2% și este în prezent al 5-lea partid german, după CDU/CSU, SPD, AfD și FDP.

Podemos – Spania

În timp ce partidul lui Melenchon Franța Nesupusă spune că are peste 500k suporteri și voluntari direct implicați, cu Podemos intrăm în sfera partidelor cu peste 500k membri contributori. Unul dintre cele mai mari partide din Europa a fost format după protestele din 2014 care aveau ca teme anti-corupția si anti-austeritatea.

Partidul are o foarte mare parte din membri tineri sub 35 de ani, și își asumă o ideologie de stânga, chiar extremă stânga uneori. Printre politici se pot enumera:

 • Control public asupra economiei, taxare progresivă și venit minim garantat pentru toată populația
 • Tranziție rapidă la energie regenerabilă
 • Încurajarea accesului la transport public și acces gratuit la sănătate universală
 • O politică de deschidere a granițelor și de integrare gratuită a migranților
 • Interzicerea instrumentelor financiare speculative
 • Reformarea NATO și a FMI
 • Desființarea veto-ului în Consiliul de Securitate al ONU

Podemos a obținut împreună cu alianță cu care a candidat 21,15% la alegerile din 2016. În ultimele sondaje Podemos era la 15–16%.

Syriza – Grecia

Syriza e prescurtarea de la denumirea grecească a Coaliției pentru Stânga Radicală. Partidul aflat la guvernare de patru ani în Grecia este și cel mai de succes partid din această listă.

O dată cu criza datoriilor suverane și cu multele probleme fiscale pe care le-a avut statul grec, populația s-a îndreptat către extrema stângă, la alegerile din 2012 atât Partidul Comunist Grec cât și Syriza alternativa mai tânără (formată în 2004) și mai frecventabilă au câștigat destul de mult, Syriza aflându-se la peste 16% din voturi iar comuniștii la 8%.

În alegerile anticipate (snap elections) din ianuarie 2015 Syriza a câștigat și a ajuns la guvernare. Premierul Alexis Tsipras a fost felicitat de către președintele de atunci al Franței Francoise Hollande (partidul socialist) și de către liderii Linke și Podemos. Una din primele întâlniri ale premierului Tsipras au fost cu Vladimir Putin, Tsipras declarând în multiple rânduri că își dorește să apropie relațiile între Uniunea Europeană și Rusia.

Partidul a plecat de la o poziție de extremă stânga, având chiar și comuniști declarați în conducere, dar odată cu venirea la putere grupul central pe care se bazează Alexis Tsipras s-a dovedit mai mult de centru-stânga, dar cu înclinații populiste. Alexis Tsipras a fost primul prim-ministru care nu a mai luat un legământ religios la inaugurare, ci doar unul civil, mișcare foarte populară în rândul celor care condamnă puterea Bisericii Ortodoxe subvenționată de stat. Printre politicile cele mai importante ale Syriza sunt cele legate de anti-austeritate, partidul este în favoarea extinderii deficitelor și creșterii protecției și securității sociale. Guvernul de la Atena a purtat negocieri intense cu Uniunea Europeană pentru a-și restructura datoriile. Deși la început un partid eurosceptic, guvernul condus de Tsipras a fost foarte implicat în Uniunea Europeană și a luptat pentru păstrarea monedei Euro.

Bonus: Partidul Progresiv al Muncitorilor din Cipru (AKEL)

Este unul din cele două mari partide din Cipru. În prezent în opoziție, AKEL este un partid care pune amprenta pe apropierea cu turcii ciprioți. Între 2008 și 2013 Demetris Christofias președinte al Ciprului din partea partidului a fost primul și singurul lider comunist al unei țări din Uniunea Europeană. A studiat în Uniunea Sovietică timp de cinci ani, la Academia de Științe Sociale. Unul din puținii lideri care au avut întâlniri anuale cu președintele Rusiei pe parcursul mandatului său, Christofias a fost și un mare susținător al reunificări Ciprului.

11 Ianuarie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.