Dan Barna în rolul de Peter Crouch nematurizat

Posted by

Are o alură de profesionist, un antreprenor întotdeauna cu un spreadsheet deschis și gata să-ți spună cât de bine o duce business-ul tău. E omul în care poți să ai încredere, contabilul șef, trainerul care îți motivează echipa, antrenorul de baschet de la echipa de juniori în care joacă băiatul tău.

Dan Barna nu are o carieră de invidiat, etern provincial cu multe joburi în ONG-uri, a făcut puțin antreprenoriat social, consultanță, dar totul la nivel mic. Are o carieră frumoasă pentru un candidat la consiliul local Sibiu sau chiar și pentru un parlamentar. Serios, mereu la curent cu tot ce se întâmplă și descurcăreț la timona unui partid unde nu a vrut să ajungă. Partener de încredere al lui Cristian Ghinea și Dacian Cioloș, a fost pe bună dreptate unul din liderii opoziției anti-PSD din ultimii ani. Totuși dă impresia că nu el conduce partidul, că el e imaginea din față, că se descurcă foarte bine, dar că nu este el creierul. USR-Plus s-a descurcat admirabil în mai 2019, dar a avut aceeași evoluție ca și Tottenham de atunci până azi, un loc doi istoric, finaliști, dar în toamnă par departe de ce au arătat atunci. Președintele apare inițial sub scorul partidului în sondaje.

Dan Barna a demonstrat în politica mică, a fost un om influent în județul Sibiu, a lucrat cu președintele Consiliului Județean Alba, a fost secretar de stat, a lucrat mult în domeniul fondurilor europene, dar acum a venit momentul să demonstreze în prima ligă. E momentul lui, ca Peter Crouch în 2005 când a fost cumpărat de Liverpool. Încă nematurizat complet, mai are lucruri de învățat și mai are câțiva ani de apărut în prime-time ca să fie cunoscut de toată țara. Mai are nevoie de timp de hârșâit coatele prin parlament ca să câștige dreptul de a se urca la timonă și a striga tare că acum știe cine e Emerich Ienei și că merită să fie ascultat și votat.

Are ceva în plus față de alți candidați? Cu siguranță. Are o mașinărie de propagandă mai ales digital care a întrecut PSD-ul în ultimii doi ani. Are mai multă energie decât Iohannis sau Dăncilă și e mult mai flexibil ca Paleologu. Ca și personalitate politică are multe asemănări cu Victor Ponta sau Traian Băsescu, știe cum să evite întrebări, știe cum să ducă discuția într-un anume loc și are ca mare atu în dezbateri plictiseala. Atunci când argumentele sunt puține merge pe povestiri anoste, pe un teren arid și plicticos, pe care nu îți mai vine să-l urmezi.

Nu va câștiga anul ăsta, dar dacă mai rămâne 10 ani în politică are șanse mari să aibă multe funcții interesante și personal cred că e bine și pentru noi ca Dan Barna să rămână pe prima scenă din parlament și după aceste alegeri.

24 Octombrie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.