De ce e armata pe stradă?

Posted by

“I can’t expect loyalty from the army if I do not give it” George Marshall

Am putea să scriem leneș că oamenii nu sunt în stare să respecte niște reguli. Sau că au venit bombardierii din Italia și zburătoarele din Spania și de asta o să ne infectăm toți și trebuie să avem reguli mai stricte că altfel nu ieșim din criză. Dar cel mai citit articol al meu a fost când îndemnam să citiți filosofie așa că nu despre asta o să scriu.

O să trecem printr-o criză economică, unii spun că n-am mai văzut așa ceva de la al doilea război mondial. Dar cine își mai aduce aminte ce a fost atunci? Nu mai avem un Winston Churchill, un Konrad Adenauer sau un Robert Schuman care să ridice continentul european. Avem oare oameni mai capabili?

Atunci aveam câteva țări care au fost mai puțin lovite de război, cum a fost Statele Unite, care a avut oameni cu planuri mari ca generalul George Marshall, Harry Truman sau Dwight Eisenhower. Aveam încă o economie stabilă, iar așa cum spune Francis Fukuyama în excelenta carte Political Order and Political Decay „War… creates incentives for efficient, meritocratic government that ordinary economic activity does not and therefore is one important path to state modernity” așadar oamenii aveau stimulente foarte mari să reînvie guvernul, economia și viața să revină la normal pe timp de pace. Cu siguranță, totul era sub umbra armelor nucleare atât în vest cât și în est.

Acum nu ne confruntăm cu colapsul generat de un război, niciun fel de conflict nu a declanșat criza coronavirusului, nici măcar unul mascat. Este o pandemie care ne afectează viața de zi cu zi, care îi face pe oameni să economisească agresiv sau să cheltuie banii pe necesitați imediate. Nu mai există investiții, nici cheltuieli pe termen lung, credite sau împrumuturi.

Guvernul a luat măsuri destul de dure, în România, chiar cu câțiva pași înaintea vesticilor. Pas cu pas luăm deciziile corecte, nu ne păcălim singuri la teste ca germanii și raportăm mult mai corect decât chinezii. Oamenii care comunică din partea guvernului au o anumită credibilitate și oricum totul e la câteva nivele peste ce ar fi avut de zis și de făcut Viorica Dăncilă sau Carmen Dan, nu o mai aducem în discuție pe Sorina Pintea.

I-aș oferi lui Theodor Paleologu licența pentru termenul dedesubtologi, și chiar asta cred că sunt cei care în această situație se întreabă de ce este armata pe stradă?  Știm foarte bine că nu există cadre, nici în poliție, nici în jandarmerie. Știm că nu avem cadre nicăieri, iar această criză este despre sistemul medical mai mult decât orice. Și aici normal că nu sunt de acord cu restricționarea libertăților cetățenești, și sper ca restricțiile să fie ridicate cât mai repede. Dar știu că dacă populația va fi ținută în case cât mai mult și cât mai bine atunci vom avea posibilitatea să salvăm eforturile sistemului medical. Nu a ieșit nimeni cu armele în mână să împuște virusul și nu va rămâne armata pe stradă pe termen nedefinit, nu suntem într-un regim autoritar în România și nu suntem nici pe departe o țară cu risc pentru democrație.

Vă puteți gândi că fiecare soldat de pe stradă este acolo ca să apere un medic sau un asistent. Faptul că forțele de ordine au arme ar trebui să fie ultima noastră grijă, iar cadrele medicale care lucrează peste 12 ore pe zi în condiții de risc și oamenii în stare gravă ar trebui să fie prima noastră prioritate.

27 Martie 2020

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.