Întoarcerea la totalitarism

Posted by

Abordarea teoretică

Mulți gânditori importanți ai istoriei s-au făcut cunoscuți ca opozanți ai unor idei de bază pentru populație din acel moment. Printre ei il remarcăm pe John Locke, filosof britanic cunoscut ca “Parintele Liberalismului”. Prin cele “ Doua Tratate despre Guvernare” a venit cu foarte multe teorii care sunt asociate liberalismului peste tot in lume, printre ele acordul celui guvernat, libertatea individuală sau dreptul la proprietate. John Locke a fost considerat in timpul vieții lui ca opozant al lui Thomas Hobbes, care în Leviathanul a dezvoltat o teorie politica foarte populara in secolul 17, totalitarismul. Teoria lui Hobbes că în lipsa unui lider autoritar (sau a unui guvern puternic) care să decidă limitele libertăților individuale și să traseze nevoile publicului vom avea parte de haos și anarhie. În ziua de astăzi, având în vedere că cea mai mare parte a lumii a ales liberalismul, teoria ar putea fi confundată cu o apologie a totalitarismului.

Propunerile de astăzi

Slavoj Zizek ne propune o alegere simpla între haos si comunism global în articolul său de pe RT. El se bazeaza pe dependența pe care o avem de Organizația Mondială a Sănătății și de măsuri luate la nivel mondial. Uniunea Europeană este o organizație transnațională care va lua măsuri pentru noi toți. În realitate Uniunea Europeană nu a luat deocamdată măsuri coordonate, iar statele și-au stabilit prioritățile în funcție de nivelul de severitate al crizei locale.

The Guardian avertizează ca Donald Trump poate profita de aceasta criza pentru a-si extinde puterile autoritare. Statele Unite este pe buna dreptate cea mai mare putere economică din lume și guvernul democratic cu cele mai multe pârghii pentru a controla populația.

În România, starea de urgenta declarată pe 16 martie pentru o perioada de 30 de zile înseamnă ca vor apărea măsuri excepționale cum ar fi achiziția rapida de aparatura medicală, angajarea fara concurs in sistemul public de sanatate, plafonarea prețurilor medicamentelor, energiei electrice sau carburanților sau chiar limitarea transportului rutier si feroviar in anumite zone pentru anumite perioade.

Două căi de reîntoarcere a totalitarismului

Sunt doua moduri prin care influenta si tentația totalitarismului va afecta societatea. Primul este cel practic, legat de puterea pe care o vor avea liderii în privința prelungirii măsurilor de urgență: restricții de mobilitate a populației, restricții asupra media, plafonarea prețurilor, extinderea puterii organelor de forța din ministerul de interne sau ministerul apărării. Această primă modalitate va fi tentația celor aflați astăzi la putere.

Al doilea este legat de tentația pe care aceștia o vor avea toți politicienii pentru a milita pentru un stat totalitar in viitor. Majoritatea statelor din Uniunea Europeană precum și alte democrații consolidate: Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite, Canada, au instituții independente foarte puternice care nu permit exercitarea de măsuri totalitare din partea guvernului sau a șefului statului. În perioada de criza aceste instituții isi suspenda parțial activitatea, iar guvernele isi vor exercita puterea mult mai profund decat de obicei. Politicienii vor fi tentați sa duca societatea in viitor in mai multe momente de acest fel doar pentru ca tentația acestei puteri, neobișnuite in condiții normale, va fi de nestăvilit.

De cine trebuie sa me ferim?

Vor fi multe voci pro-guvern in următoarele luni, de la marii gânditori, la sefi de companii, lideri politici sau formatori de opinie din media.

Trebuie sa fim foarte atenți ca aceștia sa revină la opiniile pro-piata pe care le aveau acum câteva luni. Aici va trebui sa nu ajutam la mărirea influentei unor gânditori precum Slavoj Zizek, Thomas Piketty sau Noam Chomsky care și-au dorit dintotdeauna un regim intervenționist care să înlocuiască capitalismul.

În privința politicienilor și partidelor politice trebuie să nu oferim o platformă mai mare pentru partide declarate socialiste sau comuniste precum: Die Linke, La France Insoumise, Podemos, dar și unor politicieni cu tendințe socialiste care se găsesc în toate partidele de la SPD-ul german la Renew Europe și unii chiar în parlamentul nostru (Petre Florin Manole sau Adrian Dohotaru). Creșterea prezentei acestora in agenda publica va fi începutul unei mari probleme pentru democrațiile liberale care poate dura zeci de ani.

Pentru a controla creșterea nejustificată a puterii guvernului (și extins angajatorilor în general) putem crea trei tooluri care să ne ajute să tragem semnale de alarmă.

  1. O listă a tuturor acțiunilor guvernelor către totalitarism, unde să putem urmări în cazul în care un guvern naționalizează pe termen nedefinit anumite industrii sau companii, aici pot fi incluși liderii politici care nu vor să ridice starea de urgență după încetarea crizei.
  2. O aplicație unde angajații să poată raporta abuzurile angajatorilor în această perioadă. Angajatorii pot fi instituții publice, companii private sau agenți străini, iar abuzurile pot fi măsuri ce țin de plata salariilor sau de disponibilizări ilegale.
  3. A treia metodă de control ar fi o listă de măsuri pe care guvernele le-au luat în această perioadă și un rating pentru acestea, care dintre ele au dat rezultate și care nu. Această listă va putea fi utilizată în viitor pentru alte situații de urgență, iar liderii care au luat măsuri doar pentru a-și consolida sau întări puterea politică vor putea fi identificați ușor.

17 Martie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.