Klaus Iohannis ca Inspectorul Maigret

Posted by

Președintele în funcție a lucrat ca inspector școlar vreme de câțiva ani. Acolo a cunoscut cel mai bine contactul cu lumea reală care muncește zi de zi, a fost pasul său dinainte de a deveni primar al Sibiului.

Când a intrat în politica mare, în nefasta coaliție USL, sprijinit de Crin Antonescu, Mircea Geoană sau Dan Voiculescu părea foarte verde, era un tânăr politician de nici 50 de ani care câștiga mandat după mandat la Sibiu cu scoruri foarte mari. Mai mari decât cele din meciurile lui Robu de pe sintetic.

Acum este la nivelul Inspectorului Maigret din Memoriile lui Maigret, are aproape 60 de ani și a căpătat experiența necesară să păstreze puterea chiar și pe cea mai importantă funcție a țării. E un lider carismatic, în ciuda criticilor, poate să convingă oamenii. Nu are nevoie de un consum mai mare de energie și totuși reușește cumva să pară că știe cum funcționează și relațiile internaționale.

Am citit destul George Simenon ca să-mi dau seama că nu ajungi la nivelul acela respectabil și de admirat, la 60 de ani, fără să ai anumite slăbiciuni de acum sau din trecut. Și aici nu e doar participarea ca figură importantă, imaginea de promovare a unui guvern USL din 2009, cu Geoană președinte și Klaus Iohannis premier. E vorba și de chestiuni actuale, președintele are nevoie de PNL și asta se vede din ce în ce mai clar. Față de 2014 PNL a progresat mult, are alți lideri, mai mulți oameni în teritoriu, are mai multe atuuri. În 2016, la legislative era clar că președintele ar fi putut să tragă în față partidul, deși nu a făcut-o, acum nu mai e clar cine e mai important pentru alegători Iohannis sau PNL.

Ce are Iohannis și nu au ceilalți candidați? Experiența directă cu mânuirea puterii, o mare echipă de experți și unul din cele mai mari partide din țară entuziast să-l sprijine pentru un nou mandat.

Viorica Dăncilă are un partid și mai mare în spate, și resurse necesare să strângă și mai mulți experți.

Dan Barna are mai multă energie și mai mult acces în adâncime, la tineri, la antreprenori, la corporatiști. Barna e și mai flexibil ca apariție publică, mult mai apropiat ca personalitate de politicienii clasici din România post-decembristă.

Theodor Paleologu chiar este profesor, a predat în Germania, Statele Unite și în multe universități, e mult mai bun ca intelectual și ca partener de dezbatere. Nu are aceeași reputație și nu are un partid mare în spate.

Mircea Diaconu ar fi avut multe atuuri în fața lui Iohannis acum 5 ani, astăzi însă i-a mai rămas doar cariera de dinainte de 2012, în rest nu se ridică la același nivel.

24 Octombrie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.