Libertățile Individuale, Statul și Religia

Posted by

Simplificare

La început statele erau conduse de lideri autoritari, erau de obicei monarhi, șefi de armate, care conduceau prin forță și prin relațiile bune pe care le aveau cu câțiva lideri vecini și nobili puternici.

Liderii autoritari stabileau legile statului, modul în care se desfășurau relațiile economice între oameni și religia. Magna Carta, Reforma lui Henry al 8-lea și chiar revoluția franceză sunt doar câteva episoade din istorie care ne arată cum această putere imensă a liderului suprem a existat timp de milenii.

Codul moral al societății era stabilit de conducător, monarh și câțiva apropiați lui. Practicarea unei religii, până acum două secole trebuia să fie acceptată de conducătorul statului în aproape toate țările globului. În unele cazuri și în ziua de astăzi sunt interzise anumite religii în unele state. În multe cazuri monarhul s-a folosit de puterea unei religii sau a unei biserici pentru a impune un anumit cod moral celor care trăiau în statul pe care îl conducea.

Odată cu răspândirea democrației și a codurilor de legi (cod penal, cod civil) puterea s-a răspândit, nu a mai rămas în mâna unui singur conducător autoritar. A apărut și principiul separării puterilor în stat. Astfel, monopolul pe codul moral al societății a devenit al statului. În democrațiile liberale s-au creat mai multe partide politice, grupuri de interese și diverse organizații cu scop de lobby.

Constituțiile și codurile de legi au fost inspirate de un cod moral existent acum un secol sau două. Acest cod moral era influențat de liderii autoritari și de clerul care primise autoritatea de a promova o anumită religie în țara respectivă.

Pedepsele pentru ne-respectarea valorilor morale impuse de religie erau date printr-un fel de tribunal al poporului. De cele mai multe ori forța statului sau a monarhului nu intervenea în astfel de cazuri. Ca să scapi de restricțiile unui anumit cod moral impus de cler era de ajuns să părăsești un anume teritoriu. Odată cu mutarea monopolului asupra cerințelor morale la stat, pedepsele s-au transformat în închisoare, pedeapsa capitală concomitent cu folosirea forțelor statului pentru impunerea pedepselor. Forțele statului fiind întotdeauna mai puternice și mai eficiente decât forțele clerului din trecut.

Libertățile individuale și lupta pentru drepturile omului au apărut atunci când pentru o parte din populație restricțiile impuse de stat au fost prea mult. Atunci când în codurile de legi era legalizată discriminarea (de rasă, gen, castă socială). Lupta libertăților individuale este împotriva statului și a restricțiilor acestuia.

Libertatea religiei în ziua de astăzi este fundamentală în democrațiile liberale. Asta înseamnă că nu exista o singură Biserică care să impună un cod moral, acest lucru a făcut ca Bisericile să devină în fața statului grupuri de interese. Deoarece nicio singură organizație religioasă nu poate impune legi, acestea au început să facă lobby pe lângă politicieni pentru ca anumite legi să rămână sau unele noi să fie introduse. Similar organizațiilor de lobby din business sau a grupurilor de interese din jurul partidelor politice. Balanța de putere s-a înclinat enorm în favoarea statului.

Odată cu câștigarea libertăților individuale și mutarea monopolului asupra moralității la stat, au apărut alte probleme în societate. Un cod moral bazat doar pe frica de amenzi, dosar penal sau închisoare nu e bun pentru nimeni.

În ziua de astăzi această situație a dus la crearea unor mișcări care pretind proprietatea moralității. O parte din populație preluând învățături morale de la staruri de televiziune, personalități media sau televangheliști, aproape toți făcând asta pentru profit material și pentru faimă. Astfel încet încet ajungem la un fel de război cultural pentru moralitate. Valorile culturale promovate de cei noi se vor a fi superioare celor promovate de cei vechi. Ca în orice luptă politică cei care au succes acum condamnă tot ce au făcut predecesorii lor. Cei care îl urmăresc pe John Oliver condamnă valorile morale promovate de John Lennon, iar cei care îl ascultau pe John Lennon erau împotriva a ce promova Ghandi, și tot așa trecem prin Schopenhauer, Kant, Sf Augustin, Iisus, Aristotel sau Avraam.

4 August 2019

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.