Nu renunța la filosofie

Posted by

Atunci când ne dorim cu orice preț să ne creăm viața aceea ideală cu soțul/soția perfectă, cei mai frumoși copii, o carieră de succes, o casă frumoasă, o mașină bună și așa mai departe, uităm de ce ne aflăm aici. Împrumutăm puțin sens despre viață de la cei din jur, uneori chiar facem ceea ce vrem și devenim proactivi, alte dăți suntem comozi și acceptăm ceea ce avem în jur. De ce e așa de rar să avem filosofia noastră? Să avem o teorie, un set de idei care să ne facă să nu ne mai dorim nimic din ce au cei din jur și să nu urmăm același drum ca ceilalți?

Educația, specializarea și viața în secolul 21

Educația formală este unul din lucrurile cele mai subestimate în ziua de astăzi. Fiecare generație spune că pe vreme lor „se făcea școală” și poate că au puțină dreptate, perioada de tranziție de la noi și slăbiciunile naturale ale sistemului public de educație (privatizarea aduce întotdeauna mai multă calitate) au scăzut treptat nivelul. Un procent din ce în ce mai mare de profesori sunt funcționari neadaptați la sistemul capitalist și care nu s-ar descurca într-un job la privat. Dar sunt și mulți care sunt foarte buni și depun mari eforturi pentru elevi.

Educația formală are marele merit că ne spune din start că trebuie să fim multilateral dezvoltați. Trebuie să știm și mecanică și matematică dar și literatură, istorie sau filosofie. Iar dacă Nicolae Filimon, Liviu Rebreanu sau istoria lui Alexandru cel Mare nu v-au dat destul sens în viață poate că filosofia o să vă dea. Toți cei care au făcut liceul au făcut cel puțin o oră de filosofie. Au învățat câteva concepte de bază și câteva date biografice despre cei mai mari filosofi din istorie. Astăzi suntem prinși în capitalism și într-o cursă în care vrem să fim mai buni decât vecinul de peste gard.

Adam Smith spunea în urmă cu două secole și jumătate că managerii și patronii trebuie să preia rolul de a motiva și a aduce un sens în viața celor care lucrează pentru ei. Specializarea din ce în ce mai granulară nu ne mai spune nimic despre ceea ce facem noi cu adevărat în viață. Atunci când ești Systems Design Analyst cariera ta nu te mai definește atât de mult cum se identifica un croitor sau un olar cu ceea ce făcea el în atelierul lui personal. Șeful tău trebuie să te ajute puțin cu găsirea sensului vieții. Poate părea penibil, dar are puțină dreptate, atunci când petreci aproape o treime din viață lucrând pentru cineva trebuie să ai destulă încredere în ceea ce spune și ceea ce crede el despre viață, altfel tu singur vei avea probleme legate de sensul vieții și posibil îți vei căuta un alt loc de muncă.

Evident că viața de zi cu zi merge înainte și fără filosofie, că nu trebuie să avem o serie de idei coerente în minte ca să mergem la muncă, să ne creștem copiii și să facem ceea ce avem de făcut. Generația noastră, a celor care au copilărit în tranziție sau spre sfârșitul comunismului are o predispoziție mai mare spre ateism și agnosticism. Am învățat o lecție bună, că trebuie să punem întrebări legate de orice, că trebuie să avem moralitatea noastră proprie și că tradiția nu e totul. Asta ne-a dus uneori pe o pantă descendentă și am ajuns să idolatrizăm intelectuali mediocri cum sunt Thomas Piketty sau Noah Harari. Renunțarea la religie ne-a făcut să ne creăm propria distincție falsă între spiritualitate și religie sau chiar să reinterpretăm istoria pentru a diminua rolul religiei în dezvoltarea civilizațiilor.

Argumente pentru filosofie

Filosofia în viață poate pleca de la cunoașterea de sine. Poate fi legată de cunoașterea universului sau de cunoașterea omului ca ființă sau ca obiect universal. Nu e nevoie de un studiu asiduu, nu e nevoie de aprofundarea retoricii.

Ca să-ți creezi o filosofie de viață nu trebuie să poți scrie un eseu despre diferențele dintre Hegel și Schopenhauer, trebuie doar să definești ce e al tău. Slavoj Zizek, un important filosof de stânga, este Hegelian. Multe curente politice din secolul XX au împrumutat idei de la marii filosofi ai secolului anterior, de la Kant la Nietzsche și nu numai. Orice mare teorie economică are influențe filosofice și orice mare fizician care a încercat să explice universul s-a inspirat din modul în care marii filosofi l-au explicat înaintea lui (vezi Einstein).

Platon și Aristotel au fost considerați cei mai buni teoreticieni politici pentru mai mult de un mileniu. Împăratul Roman Marcus Aurelius este unul dintre cei mai importanți stoici și merită explorat cu cea mai caldă recomandare. Augustin din Hippo a fost unul din cei mai importanți filosofi creștini. Epicur a studiat fericirea și de ce trebuie să trăim acum. Poate existențialismul colorat al lui Camus sau pesimismul amețitor al lui Cioran sunt mai mult pe lungimea noastră de undă.

Filosofia e o datorie a umanității de a înțelege ceea ce este mai mult decât ce putem vedea. Există concepte mai mari decât lumea experimentală, decât lumea fizică, pe care noi o experimentăm, iar din aceste concepte și idei trebuie să le găsim pe cele care sunt cele mai apropiate de noi și de modul în care vedem noi lumea.

În final ar trebui să ne găsim filosofia, să înțelegem despre ce e viața și de ce facem ceea ce facem. E oare o voință independentă de noi care ne guvernează? E o fugă de sentimente negative și depresie? Sau e totul doar un festival al dorințelor și plăcerilor?

25 Februarie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.