Theodor Paleologu

Posted by

Noul candidat din partea Partidului Mișcarea Populară este probabil și cel mai pregătit pentru a ocupa poziția dintre contracandidații lui Klaus Iohannis. Are 46 de ani și a studiat filosofie și științe politice în Franța și Germania, printre instituțiile la care a studiat se numără Ecole Normale Superieure universitatea la care nu a reușit să intre Macron. Eseist, scriitor, profesor dar cel mai interesant e că e singurul candidat cu barbă dintre cei serioși, o tagmă aparte în care am intrat și eu de 6–7 luni.

PMP a obținut semnăturile necesare de fiecare dată și chiar a trecut de pragul de 5% la europarlamentare, deci condițiile minime de intrare în cursă sunt îndeplinite. Elena Udrea a luat locul 3 acum 5 ani cu puțin peste 5%, Paleologu are șanse mari să ia mai mult.

Ce are deja?

Are un partid mic dar prezent peste tot în teritoriu, cu filiale destul de numeroase în București și în orașele mari. Îi are pe Traian Băsescu și Eugen Tomac în spate, oameni care pot aduce ușor 3–4 procente doar fiind prezenți în teritoriu, Tomac mai mult în estul țării și în Republica Moldova.

Are o echipă destul de tânără la conducerea partidului din care aș remarca-o pe Ioana Constantin, și la care s-au alăturat Cătălin Avramescu și Mihai Neamțu.

Are cea mai mare experiență diplomatică și culturală dintre toți candidații. Are un discurs foarte bun, dar nu la fel de energic ca fostul președinte Băsescu. Cunoaște pârghiile puterii și poate obține foarte ușor sprijinul actorilor internaționali. Este un profesor de filosofie și istorie extraordinar și poate atrage foarte mulți intelectuali și formatori de opinie de partea sa. Are toate atribuțiile să joace o carte care ar avea mai mult succes decât acum trei decenii, cartea Ion Rațiu.

De ce are nevoie?

Ca orice om politic de succes trebuie să aducă lângă el o coaliție atât oameni cât și mișcări culturale.

PMP și puținii oameni care se află acum lângă Paleologu au puterea să aducă o serie de intelectuali valoroși în această campanie: Teodor Baconschi, Gabriel Liiceanu, Adrian Papahagi, Sever Voinescu și mulți mulți alții. Ca și resursă umană o alianță pentru această campanie cu Alternativa Dreaptă ar fi oportună, la fel cum ar fi oportună o posibilă înțelegere cu Dreapta Liberală a lui Cataramă, deși acesta din urmă s-ar putea dovedi o nucă prea tare pentru a negocia.

În campaniile pentru prezidențiale media se poziționează oficial sau neoficial în favoarea sau împotriva unui candidat. Aici PMP poate avea o mulțime de aliați, probabil la un nivel similar cu PNL. Ca și televiziuni B1 poate fi cel mai important aliat, iar Digi și Realitatea pot fi aliați tăcuți ai dreptei în general. Dar pentru coaliția din jurul lui Paleologu va fi important să aibă apariții la televiziuni generaliste cum e Pro Tv. În online va avea probabil un sprijin tacit din partea G4Media, Hotnews sau Adevărul, dar pentru a fi mereu prezent în discuția publică va trebui să fie foarte apropiat de redacția Newsweek, ai cărei jurnaliști au foarte multă influență și individual. Cu siguranță Theodor Paleologu va fi probabil și candidatul cel mai apropiat de site-urile cu înclinație conservatoare ca Marginalia sau ILD.

Ca și persoane importante pentru cetate, Theodor Paleologu va trebui să se alieze cu oameni valoroși ca Emilia Șercan, Augustin Lazăr sau Traian Berbeceanu.

Ca și teme culturale de campanie începutul este foarte bun, Paleologu luându-și misiunea de a fi un președinte învățător. Educația fiind una din principalele teme ale președintelui Iohannis din primul mandat, Paleologu îl lasă fără un subiect pe Iohannis. Alte teme ale campaniei lui Theodor Paleologu ar trebui să fie: lupta anti-corupție, România mai aproape de UE și NATO, lupta împotriva fake news și a infiltrării canalelor Kremlinului în media, liberalismul economic și debirocratizarea, listarea pe bursă a tuturor companiilor cu acționariat de stat și promovarea valorilor creștine tradiționale pentru anumite demografice. Dacă există destulă inteligență politică în coaliția lui Paleologu acesta va intra puternic în demograficul celor 4 milioane care au votat la referendumul din toamna anului trecut și care sunt în general votanți conștiincioși. Dar poate obține voturi și de la aripa creștină a Alianței Plus USR, cei care îi urmăresc pe Clotilde Armand, Vlad Voiculescu sau Nicușor Dan.

Și în final, probabil cea mai importantă linie de campanie trebuie să fie prezența în teritoriu, în cele trei luni care urmează până la alegeri Paleologu trebuie să fie prezent în peste 100 de orășele și comune, să străbată țara în lung și în lat și să asculte oamenii. Are lângă el mulți aliați carismatici și care știu să vorbească cu oamenii de rând, trebuie să folosească orice minut pentru asta.

29 August 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.