Un nou guvern înainte de prezidențiale

Posted by

Ludovic Orban a fost desemnat de președintele Iohannis ca premier și are responsabilitatea să facă guvernul.

A fost o mutare bună de imagine, mai ales în contextul în care Viorica Dăncilă este și unul din principalii contracandidați ai lui Klaus Iohannis. O victorie pentru președinte, pentru PNL și pentru opoziție în general. Ludovic Orban mai are câteva zile la dispoziție să creeze un guvern și să găsească soluțiile pentru a trece în parlament.

Negocierile cu partidele care au participat la moțiunea de cenzură sunt în curs, s-au vehiculat mai multe variante. Care ar fi cea mai bună dintre ele pentru țară și pentru succesul guvernului?

Alianță sau guvern galben

Un guvern monocolor ar avea cele mai mari șanse să facă progrese birocratice și probabil i-ar ajuta și pe liberali să-și promoveze imaginea electoral pentru următoarele alegeri parlamentare.

Un guvern de alianță în care ar intra de exemplu PMP, sau UDMR ar ajuta să se implementeze mai multe, fiind mai ușor să aibă voturile necesare din parlament.

Varianta cu o alianță la care ar participa și grupurile parlamentare ale lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu ar restricționa foarte mult atât accesul la putere al lui Ludovic Orban cât și pârghiile liberalilor de a controla în vreun fel guvernul și comunicarea miniștrilor.

Componență

S-au scris multe rânduri legate de viitori miniștrii. USR, Pro România sau ALDE vor avea cu siguranță miniștri dacă vor participa la formarea guvernului.

Sunt câțiva posibili miniștri pe care nu cred că ar fi bine să-i vedem în viitorul guvern și aici aș menționa din partea tuturor partidelor: Grațiela Gavrilescu, Mihai Sturzu, Adrian Țuțuianu, Cristian Bușoi, Cătălin Predoiu, Andrei Caramitru sau lideri de partid ca Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu sau Kelemen Hunor.

Printre numele pe care aș vrea să le văd în noul guvern sunt Florin Cîțu, Pavel Popescu, Robert Sighiartău sau Cristian Băcanu de la liberali, Claudiu Năsui sau Cristina Prună de la USR, Ioana Constantin de la PMP.

Alți doi politicieni foarte capabili sunt Ilie Bolojan și Siegfrid Mureșan dar probabil nu vor face parte din acest guvern.

Printre intelectuali sau tehnocrați așa cum le place jurnaliștilor să-i numească s-au mai vehiculat Emil Hurezeanu, Bogdan Glăvan, Ioan Aurel Pop sau generalul Nicolae Ciucă. Cred că e o idee bună ca în cazul unui guvern monocolor să existe câteva voci din afara partidului în cabinet, iar aceștia sunt experți foarte valoroși.

18 Octombrie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.