Vestea bună a europarlamentarelor

Posted by

Alegerile europarlamentare nu înseamnă doar un refresh al membrilor parlamentului european ci și o schimbare mult mai importantă strategic, înlocuirea comisarilor europeni. Foarte puțini comisari europeni au prins două mandate consecutive, iar cea de care voi vorbi astăzi cu siguranță nu va mai prinde încă unul.

Comisia Europeană este pictată în culori diferite de țarile sau publicațiile media din Uniunea Europeană. Este cu siguranță o importantă componentă a integrării europene, una din structurile care consolidează cea mai mare putere dintre instituțiile europene. Criticată deseori, mai ales în unele țări ale Uniunii ca fiind un mamut birocratic care ia decizii pentru sute de milioane deși niciun membru nu este ales de populație, comisia continuă să fie una dintre structurile de rezistență ale construcției europene.

Printre atribuțiile Comisiei Europene intră funcțiile executive mandatate de parlamentul european, accelerarea coeziunii europene, deciziile legate de extindere, asigurarea supravegherii asupra multiplelor comitete si agenții europene și asigurarea politicii externe comune a Uniunii.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Securitate a fost în ultimii patru ani și jumătate Federica Mogherini, politician italian din partea partidului fostului prim-ministru Matteo Renzi, Partidul Democrat.

Comisarii europeni sunt propuși de statele membre (de către prim miniștrii sau președinți) și ocupă cele mai înalte funcții executive din UE. Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Securitate decide practic politica externă a UE, decide poziția față de Statele Unite, față de Rusia, față de China și față de potențiali noi membri. Poate propune sancțiuni pentru organizații teroriste sau state care sprijină terorismul, poate condamna acțiunile unui dictator și are un cuvânt important de spus în chestiunile care sunt la limita dintre pace și război.

Federica Mogherini a intrat în tineretul partidului comunist în 1988, la 15 ani, iar după dizolvarea acestuia în anii ‘90 a continuat să activeze în partide de stânga din Italia. După înființarea Partidului Democrat ca principal partid de stânga din Italia, Mogherini a activat în cabinetul lui Walter Veltroni, fost primar al Romei și el fost membru al partidului comunist (timp de 15 ani). Mogherini a fost numită ministru de externe pentru mai puțin de un an în guvernul Renzi, fiind apoi propusă ca și Comisar European după alegerile din vara lui 2014.

Nominalizarea ei a fost contestată vehement de mai multe țări din centrul și estul Uniunii printre care țările Baltice (Estonia, Letonia, Lituania) și Polonia din cauza poziție sale favorabile față de Rusia în contextul crizei din Ucraina din acel an. Suedia, Irlanda, Olanda și Marea Britanie s-au opus nominalizării unei persoane fără experiență și pentru că ar fi considerat oportun ca poziția să fie ocupată de cineva de centru-dreapta.

A participat la negocierile cu privire la Acordul Nuclear cu Iranul, fiind parte din cei care au anunțat oficial încheierea acordului într-o conferință de presă. A declarat de mai multe ori că sancțiunile Statelor Unite față de Iran nu sunt o soluție bună.

A încercat să includă mai mult țările arabe în rezolvarea conflictului Israelo-Palestinian, prin crearea unei discuții în patru între UE, Statele Unite, Rusia și țările arabe.

La începutul mandatului a promovat mai multe documente care explorau o nouă relație a UE cu Rusia, incluzând anularea sancțiunilor economice, aducerea Rusiei ca și partener la discuții, toate acestea în contextul violențelor intensificate din timpul crizei din Ucraina.

Față de China Mogherini a avut o atitudine mult mai gravă, ridicând problema lagărelor de reeducare de la Xianjing sau ale abuzurilor asupra minorităților musulmane.

Mogherini l-a criticat pe presedintele Donald Trump pentru suportul său acordat taberei pro-Brexit, menționând că Uniunea Europeană nu a intervenit și nu va interveni în politica internă a SUA. Federica Mogherini a lăudat totodată efortul ambelor părți în cadrul summitului dintre Statele Unite și Coreea de Nord ca un pas important pentru denuclearizare și pace.

Mogherini a mai menționat că Islamul este parte din istoria Europei și că această religie este parte atât din prezentul cât și din viitorul Europei.

După alegerile europarlamentare Federica Mogherini își va părăsi poziția, partidul din care face parte nu mai este printre primele în sondaje în Italia deci nu va putea propune un nou comisar european, totodată șansele ca postul pentru politica externă și securitate să rămână la mâna Italiei sunt minime.

18 Mai 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.