Viitori președinți

Posted by

Începe campania electorală pentru prezidențiale în câteva luni și ca de fiecare dată avem o serie lungă de candidați la prezidențiale. Acum cinci ani pe lângă Klaus Iohannis și Victor Ponta au mai fost încă 12 candidați printre care Dan Diaconescu, regretatul CV Tudor, socialistul Constantin Rotaru, etnicul maghiar Zsolt Szilágyi și Gheorghe Funar, dacă nu știați.

Iepuri

Fiecare din candidații importanți vor avea niște candidați iepuri care vor lua câteva voturi în primul tur pentru a crea confuzie sau dificultăți pentru principalul contracandidat. Aceștia au acest rol voluntar sau involuntar, așa cum Elena Udrea spera să intre în turul doi, dar fără voința ei cei mai mulți dintre votanții ei au ales Klaus Iohannis în turul doi. La fel, de partea cealaltă cu Teodor Meleșcanu, care l-a trădat pe prietenul Călin Popescu Tăriceanu și a candidat împotriva lui pentru a-l ajuta în final pe Victor Ponta. Să nu uităm că Meleșcanu a fost ministru de externe al guvernului Ponta între cele două tururi de scrutin, mutare demnă de Tadjikistan, dar românii l-au apreciat și l-au avut ministru până acum câteva luni, în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Favoritul din Sibiu

Marele favorit din acest an este Klaus Iohannis. Dar cum se vor poziționa cei care speră că sunt viitori președinți față de Iohannis? Hai să vedem.

Viorica Dăncilă

Principalul contracandidat conform imaginii actuale a politicii românești. Are susținerea celui mai mare partid din România și poziția ei e clar anti-Iohannis.

Dan Barna

Un alt sibian care și-a anunțat recent candidatura, are susținerea celui de-al treilea cel mai mare partid din România. Tânărul de 44 de ani are peste 15 ani experiență în fonduri PHARE și POSDRU, dar în acest moment nu are șanse pentru a ajunge în turul doi. El va fi clar pro-Iohannis în confruntarea finală.

Liviu Pleșoianu

Favoritul lui Adrian Năstase și-a anunțat candidatura de vreo doi ani, și pe lângă lupta lui pentru naționalism și anti-anti-corupție ne dorește mereu „Fie să fim”. Frumos. Nu are nicio șansă să ajungă în turul doi dar e un înveterat luptător anti-Iohannis.

Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu a mai candidat odată acum cinci ani, și totuși nu și-a dat seama că singura lui șansă de a ajunge președintele acestei țări ar fi fost dacă ar fi fost alegeri în 2007. De atunci popularitatea lui s-a dus sanie spre 4%. Mai are încă 7 ani până ajunge la vârsta la care a candidat Meleșcanu în 2014, deci e clar că vom mai auzi de el. Anti-Iohannis dacă nu vă era clar.

Miron Cozma

Fostul deținut Miron Cozma e cunoscut ca fost lider sindical, Jimmy Hoffa de România. Miron Cozma e profilul perfect al oricărui lider de sindicat din istorie, vocal, corupt și căutând să facă bani și să devină faimos pe spatele muncitorilor. Nu va lua nici 1% dacă va candida, dar evident că va fi pro-Iliescu și de data aceasta, deci anti-Iohannis.

Mihail Neamțu

Nu știu dacă va candida, dar Mihai Neamțu este genul de persoană care nu și-a adaptat deloc reputația la parcursul intelectual. Câteva greșeli destul de mari din trecut îl vor bântui și acum, și se pare că nu va avea întreg sprijinul intelectualilor anti-PNL așa cum ar fi avut nevoie pentru un rezultat bun. Nu va intra în turul doi, dar involuntar probabil marea majoritate a votanților lui vor fi pro-Iohannis.

Viorel Cataramă

Un liberal clasic convins, dar fără skilluri politice. Cataramă este un capitalist foarte bun care a făcut mulți bani în ultimele trei decenii, dar ca și abilități politice este mediocru, aș putea spune că nu a ajuns nici măcar la nivelul Cristian Bușoi sau Eugen Tomac. Va fi anti-socialism în primul tur, iar votanții lui vor fi pro-Iohannis în cel de-al doilea.

Claudiu Crăciun

Demos și-a dat seama că au mai mult succes cu un bărbat superficial, intransigent și cu ceva experiență academică decât cu orice femeie. Așa că au ales un DJ să candideze, Crăciun a criticat capitalismul în toată viața lui profesională. Cea mai mare teahnă a partidului este lipsa de mobilitate și lipsa de disponibilitate la efort a membrilor, de asta le va fi aproape imposibil să obțină semnăturile și de data asta. Dar revenim la subiectul nostru și tot ce putem să spunem e că Iohannis e președintele bogaților în viziunea Demos, deci Crăciun va fi anti-Iohannis.

De nemenționat

Florentin Pandele, Bogdan Stanoevici, candidatul maghiar, Ninel Peia, John Banu și probabil încă doi-trei în cazul în care vor reuși să obțină semnăturile. E irelevant dacă vor fi pro sau anti Iohannis pentru că așa cum se zice în limbaj capitalist vestic nu sunt „needle movers”.

10 August 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.