Europa frugalilor: Ar trebui Olanda să ne dea lecții?

Posted by

A apărut în Libertatea în închiderea discuțiilor despre bugetul European un articol prin care se spunea clar că Olanda nu e în postura să ne dea lecții. Motivele erau întemeiate pe politicile economice ale țării lalelelor care este acuzată deseori de voci din stânga spectrului politic că ar fi prea liberală economic. În articol este folosit termenul de paradis fiscal.
Evident că Olanda nu este un paradis fiscal, dimpotrivă este o țară cu un stat de drept puternic care nu permite ascunderea averilor obținute ilicit așa cum are și un nivel de corupție foarte mic în instituțiile de stat. Paradisul fiscal din articolul de pe Libertatea îl reprezenta nivelul taxelor (mici) pe care guvernul olandez îl pretinde investitorilor, cu precădere străini.
Dacă mi-aș permite să-mi dau cu părerea aici aș alege să menționez că mai popular ar fi să spunem că Olanda nu ne poate da lecții în ceea ce privește protejarea valorilor, mulți dintre români preferând să-și crească copiii într-un oraș unde nu sunt doamne în vitrină pe stradă așteptând clienți cu care să facă sex pe bani.
Dar acesta nu e un motiv pentru care să nu ne placă Olanda. Prim-ministrul Mark Rutte ar putea fi însă, cu toate că este îmbrăcat impecabil și are un discurs articulat, iar uneori chiar folosește mopul atunci când face mizerie la el în birou. Mark Rutte s-a aliat cu partidul european al lui Macron pentru a pune probleme establishmentului Popular European, iar în ultimul timp face alianță cu frugalii, Austria, Suedia și Danemarca ai căror prim miniștrii nu sunt chiar din același partid european. Personal îl văd pe Rutte ca un birocrat ce se află de prea mult timp în vârful statului (de 10 ani prim ministru). Stilul său este unul corporatist convins, nu schițează niciun pic de onestitate caldă prin discurs sau gestică, iar existența sufletului său e discutabilă. Un tipar cu care te obișnuiești din prima săptămână în mediul de business corporate, sunt oamenii cu calitațile necesare să ajungă în top și mai ales cei care au luat fără echivoc decizia în alegerea dintre succes în carieră și o viața personală sau spirituală.
Din grupul frugalilor însă nu ar trebui să ne preocupe așa de mult Olanda, dacă domnului Rutte nu i-am schimbat până acum părerea că ar trebui să fim membri ai spațiului Schengen e foarte greu de crezut că o să reușim atât timp cât el este prim ministru.
Austria însă este o altă problemă, au un prim ministru mult mai tânăr și carismatic. Sebastian Kurz este un politician abil care s-a descurcat să-i scoată de la guvernare pe naționaliștii conservatori de la FPO și a făcut o serie de reforme în cei 3 ani de când e premier. Austria are interese economice mai mari în România decât celelalte țări din grupul frugalilor.
Mai mult ar trebui să ne preocupe ce spun interesele austriece despre viitorul OMV Petrom și despre politica energetică. Sau când procurorii austrieci îl vor întreba pe Gerald Schweighofer de ce compania sa a creat un ecosistem atât de toxic în România încât nu afectează doar mediul prin tăierile masive de păduri ci aduce probleme și securității României și Ucrainei prin angajarea de mercenari ucrainieni care au luptat pentru separatiștii din Lugansk? Asta ar fi o importantă temă de presiune diplomatică, mai ales când companiile cu sediul în Vienna au interese în atâtea domenii ale economiei noastre. Dar asta se va întâmpla atunci când un guvern al țării nu va mai avea miniștri și  secretari de stat comandați direct sau indirect de interesele industriei lemnului.
Aceste subiecte poate ar trebui să ne intereseze mai mult decât nivelul taxelor în țări de la care avem multe de învățat în ceea ce privește infrastructura economiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.