Stepan Trofimovici despre administratorul rus

Posted by

Stepan Trofimovici Verhovenski este autorul moral al „Posedaților”, el este cel care inventează iluziile de la care pleacă mica armată ce va fi creată de fiul său. Un personaj amplu, dar totuși lipsit de orice substanță, gata oricând să explice dar niciodată să acționeze, fricos dar exaltat de idei curajoase. Descrierea sa cu privire la administratorul rus se potrivește într-un context mai larg oricărui funcționar cu o poziție care îi conferă puțină putere. Responsabilitatea dispare din mintea sa, și rămâne doar iluzia că jonglează cu răbdarea și timpul celor din jurul său, chiar și pentru câteva momente.

„Dumitale, excellente amie, fără îndoială că îți este cunoscut…. ce înseamnă un administrator rus, în general, și ce înseamnă un administrator rus, proaspăt promovat, adică nou-numit, nou înscăunat… Ces interminables mots russes!…. Nu cred să fi avut însă vreodată prilejul să cunoști practic ce înseamnă frenezia administrativă și ce reprezintă concret această chestie!

-Frenezie administrativă? Ce e asta?

-Adică, vous savez chez nous… En un mot, pune-l de pildă pe omul cel mai insignifiant să vîndă niște mizere bilete la un ghișeu de cale ferată și de îndată această nulitate se va considera în drept să te privească cu un aer de Jupiter, când vei veni să-ți cumperi un bilet, pour vous montrer son povoir. „Să știi adicătelea cu cine ai de-a face…”, și fenomenul acesta atinge la ei stadiul unui entuziasm administrativ… En un mot, am citit deunăzi, nu știu unde, că un paracliser într-o biserică de-a noastră din străinătate, mais c est tres curieux ar fi dat literalmente afară din biserică o onorabilă familie engleză des dames charmantes înainte de a începe slujba postului mare vous savez ces chants et le livre de Job…, numai sub pretextul că străinii n-au ce căuta în bisericile rusești și să vină numai în orele fixate în anunț… făcând ca acele persoane să leșine… Paracliserul acesta fusese cuprins de un acces de frenezie administrativă et il a montre son pouvoir…”

 

Fragment din Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski

Imagine – Jan Banning Bureaucratics (stânga Liberia 2006 Poliția Rutieră din capitala Monrovia, dreapta Bolivia 2005 ofițer de la birourile poliției din Tinguipaya, provincia Tomás Frías)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.