Cine a fost Murray Rothbard?

Posted by

Pe 2 martie 1926 se năștea Murray Rothbard, economist american cunoscut pentru promovarea ideilor libertariene.

 

Născut într-o familie de imigranți evrei, a studiat atât la școli private cât și la instituții publice de învățământ. Numind experiența din școala de stat ca fiind degradantă și cu tendințe de a forța egalitatea între elevi.

 

Și-a luat licența în matematică în 1945 și a urmat un doctorat în economie la Columbia University. Proiectele și teza sa de doctorat au fost de mai multe ori respinse de conducerea universității pentru că tratau subiecte ce nu erau în sfera conformistă a teoriei economice. Și-a luat doctoratul în 1956, iar în anii 50 a studiat intens școala economică austriacă, fiind influențat de Ludwig von Mises, al cărui tratat Acțiunea Umană fusese publicat pentru prima dată imediat după al doilea război mondial. Rothbard a îmbrățișat praxeologia promovată de Mises, praxeologia este o filosofie, un mod de a vedea lumea, definită frust este doar teoria acțiunii umane. Dar Rothbard i-a descoperit cinci subdomenii, din care trei erau încă în fază exploratorie.

Murray Rothbard s-a format ca intelectual în dogma școlii austriece, dar a adus multe idei noi și îmbunătățiri teoriei economice. El are poate cele mai mari merite în definirea a ceea ce acum numim libertarianism.

 

A fost critic asupra unora dintre cei mai mari economiști din istorie. Despre Adam Smith a spus că a plagiat și reciclat părți mari din lucrarea sa Avuția Națiunilor. Iar despre John Maynard Keynes spune că promovează o teorie economică slabă și e doar un oportunist. Până și despre Milton Friedman spune că este etatist. 

 

A criticat intervenționismul american și mai ales acțiunile militare din timpul războiului rece. Deși a fost apropiat al partidului republican în tinerețe nu și-a găsit locul printre politicienii vremii sale.

 

A criticat monopolul serviciilor corporate ale statului, și a spus întotdeauna că cea mai naturală cale a economiei este cea a libertății, unde nu există niciun fel de intervenție a guvernului în piață, nici măcar în emisiunea și controlul monedei, acolo unde Rothbard spune că monopolul statului este nefuncțional pe termen lung și produce cele mai multe crize financiare.


Tratatul său publicat la doar 36 de ani, Man, Economy and State o monografie analitică extraordinară a pieței libere rămâne poate cea mai importantă lucrare a sa. Filosofia sa poate fi găsită și în Manifestul Libertarian, una din cele mai interesante cărți ale economiștilor care au promovat activ piața liberă.

 

Teoriile sale pot fi sumarizate sub titlul de anarho-capitalism, o formă avansată de capitalism unde statul nu mai îndeplinește rolurile consacrate, serviciile pe care în majoritatea țărilor le oferă guvernul sunt lăsate în responsabilitatea pieței libere.

 

Murray Rothbard trebuie citit mai des și trebuie să rămână mereu în fruntea economiștilor pe care îi studiem atunci când încercăm să înțelegem lumea.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.