De ce dreapta ar trebui să accepte legalizarea drogurilor ușoare

Posted by

De curând a existat un mic scandal legat de consumul de droguri ușoare al unui apropiat al partidului de opoziție AUR, acesta ar fi avut un plic chiar în clădirea parlamentului. Fără să fim naivi, ar trebui să fim conștienți că nu e singurul politician sau apropiat al politicienilor care consumă droguri ușoare, probabil că nu e nici prima dată când drogurile au intrat în clădirea Casei Poporului, dar a fost prima dată când a fost prin cineva.

A fost un mic scandal public, dar în general reacția a fost empatică, nu a fost blamat, ci mai degrabă a fost un subiect de amuzament. Un lucru care nu a ajutat au fost unele poziții ultra-conservatoare ale partidului AUR din trecut și contrastul unei situații de acest fel cu aceste poziții politice.

Sunt însă motive pentru care dreapta să adopte o poziție moderată chiar încurajatoare pentru legalizarea drogurilor ușoare:

  1. Ar fi poziția liberală cea mai apropiată ideologic, fie ca vorbim despre libertarieni adepți ai lui Ludwig von Mises sau de liberali clasici care sunt preocupați de mai puțin guvern în viața oamenilor, legalizarea drogurilor ușoare se aliniază cu aceste poziționări. Legalizarea înseamnă mai puține resurse ale statului implicate în capturarea consumatorilor și celor care vând, înseamnă pasaje întregi din codurile penale modificate spre o viziune mai liberală a justiției.
  2. Sunt multe poziții ale dreptei internaționale care merg spre legalizarea drogurilor, fără să mergem direct la exemplul Olandei putem să ne uităm la partidul Conservator din Marea Britanie, unde mai mulți candidați la leadershipul partidului, inclusiv premierul în funcție au recunoscut că au consumat droguri cel puțin odată în timpul vieții.
  3. Mai multă responsabilitate fiscală și mai puțini bani pentru clanuri. Producătorii și consumatorii ar plăti taxe, ceea ce nu e o temă liberală, dar măcar ar fi totul mult mai vizibil. O temă complementară este că în România există foarte multe clanuri puternice, care acoperă în sistem de oligopol piața neagra, de la evaziune fiscală până la operațiuni ilegale cum sunt cazinourile si pariurile neînregistrate și prostituția. Clanurile din România au legături foarte sus în societate și de multe ori apar pe ”prima pagină a ziarelor”. Dar tema clanurilor și a pedepsirii interlopilor nu a fost niciodată o temă de dreapta la noi, de obicei politicienii de centru stânga și cei înclinați spre progresism au folosit cel mai mult în discursul lor lupta împotriva interlopilor și a corupției în general.
  4. Legalizarea permite și controlul asupra accesului la droguri ușoare, deși pare contraintuitiv astăzi atunci când drogurile ușoare sunt ilegale ele ajung mai ușor în curtea liceelor decât ar ajunge dacă ar fi regularizate. Ar putea fi multe reguli legate de apropierea magazinelor de școli sau zone rezidențiale, așa cum ar putea să existe și o limită inferioară vânzării și consumului, așa cum există pentru alcool și tutun ”Nu vindem țigări minorilor”
  5. Există vicii la fel de periculoase care nu sunt ilegale printre ele sunt alcoolul și jocurile de noroc. Consumul de droguri ușoare nu este și nu va fi niciodată la fel de răspândit cum este alcoolismul și dependența de jocuri de noroc.
  6. Legalizarea este un pas înainte în ce privește dezvoltarea de centre de reabilitare. Astăzi în mediul privat există foarte puține centre care să ajute dependenții de alcool sau de jocuri de noroc să-și rezolve problemele și să devină membri funcționali ai societății, sunt nenumărate cazuri de alcoolici care sunt trimiși direct în spitalele de psihiatrie, știu cazuri și personal mai ales în zona rurală unde cei ajunși în sevraj extrem sau într-o fază de dependență severă sunt trimiși direct la spitalele de psihiatrie uneori fără să li se acorde nici cea mai mică asistență de urgență. O cauză a acestei probleme este lipsa de centre de reabilitare în mediul privat și lipsa accesului la ele a oamenilor cu venituri mici sau a celor care nu locuiesc în orașe mari.

Așadar sunt multe plusuri ale legalizării consumului de droguri, și cu toate că partidele din România nu au o poziție bine definită în această privință, pare că societatea e din ce în ce mai mult pro legalizare. Iar cei care încearcă să fie ultra-tradiționaliști greșesc destul de mult dacă se vor poziționa împotriva legalizării ceea ce îi va face să-și piardă mult din influența pe care o au pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.